Chattspråk – internetuttryck, förkortningar och begrepp

Det ökade internetanvändandet har gett upphov till ett helt nytt språk kallat chattspråk bestående av en mängd nya språkliga förkortningar och uttryck. Precis som alla andra mänskliga sociala gemenskaper följer vissa koder, har även kommunikationen över internet fått sin särprägel. Chattspråket och fenoment med att använda förkortningar har spridits över hela världen. Det vi kallar chattspråk uppstod och används  fortfarande online men har även börjat användas i både skriftlig och språklig kommunikation som inte sker på internet.  Internets chattspråk består av förkortningar, uttryck och begrepp.

Förkortningar vårt känslospråk på nätet

Förkortningar utgör en västlig del av de vi kallar chattspråk. Användandet av denna typ av förkortningar handlar inte främst om en tidsbesparande effektivisering av språket. Istället har förkortningarna känslomässig valör, de skrivs för att bekräfta eller ta avstånd från ett ställningstagande. Förkortningar som LOL,OMG,ROFL,IMO,LAMO,FFS uppvisar på så vis likheter med ett annat språkligt internetfenomen; smileys.

Några olika förkortningar och uttryck som används på nätet

Bby – Baby
Cs  – Vi ses
Cya – See you (sv. Vi ses!)
Ftl – For the loose (sv. är sämst)
Gl – Good luck (sv. lycka till!)
Np – No problem (sv. Inga problem)
Ty – Thank you – (sv. tack så mycket)

{ 5 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

1 Frood december 21, 2011 kl. 10:11 f m

iNTREsant teXt,… ni glömde tydligen flao :)

tack detta ska jag visa äldre :D

Svara

2 willy persson mars 19, 2012 kl. 4:55 f m

jag har en fråga ang vad betyder när någon andv +5555555 finns i ett antal varianter främst i asien har aldrig blivit klok på detta!

Svara

3 admin mars 19, 2012 kl. 9:32 e m

Bra fråga, är bara rädd att jag inte har något svar på den. Känner inte till uttrycket. Kanske någon annan vänlig själ kan hjälpa till?

Svara

4 anonym juni 25, 2012 kl. 12:39 e m

Det är typ som ”hahah”, alltså ett ”skratt” :)

Svara

5 sofi Andersson augusti 10, 2012 kl. 11:04 e m

5555 betyder väl,, Hahahah

Svara

Lämna en kommentar

Previous post:

Next post: