Laga skorsten

Vi nordbor lever i ett ganska tufft och krävande klimat. Väderomslag, nederbörd och periodvis kraftiga vindar sliter på våra bostäder. På hus är fönster och skorsten särskilt utsatta.

Många skorstenar är gedigna tegelmurade konstruktioner vilket gör att de står emot både vind och väta väldigt väl, men med tiden kommer även den mest stabila konstruktionen behöva underhållas och repareras.

Söndervittring är ett vanligt förekommande problem som leder till att fogningen mellan tegelpannorna lakas ur.

För att renovera en söndervittrad skorsten krävs ofta insatser både på utsidan och insidan av huset. I vissa fall krävs en totalrenovering i andra fall räcker det med ett mindre murarjobb.

Trasig skorsten bör repareras

Skorstenen kallas ibland husets hjärta, vilket egentligen inte är konstigt då det främst är denna väg som gaser, rök, fukt och instängd luft ventileras ut. Därför är det särskilt viktigt att denna vitala del alltid är i ett gott fungerande skick. En trasig skorsten bör repareras skyndsamt.

Se även till att täcka över toppen med ett skortstensskydd mot regn och snö. Känsligheten för fukt och väta ökar om skorstenen inte brukas och värms upp regelbundet.

Göra själv eller låta en expert ta vid?

Den allmänna rekommendationen är att överlämna alla större renoveringar och skorstensreparationer till en kunnig hantverkare som kan få jobbet fackmannamässigt utfört. Skorstensrenovering Stockholm hjälper dig som bor i huvudstaden och vill anlita en fackman.

Om du vill försöka dig på att fixa skorstenen själv bör du se till att läsa på ordentligt innan du påbörjar arbetet. Det finns flera forum med kunniga användare som gärna hjälper till att svara på dina frågor. Det kan även vara en god idé att läsa berättelser från andra användare som tidigare försökt laga skorsten på egen hand.

Regelbundet underhåll gör att skorsten håller längre

Som tidigare nämnts är murade skorsternar mycket stabila konstruktioner med mycket lång hållbarhet vid regelbundet underhåll. Några viktiga underhåll är att:

  • Sota skorstenen så att rök, sot och luft strömmar fritt.
  • Töm eldstaden på aska.
  • Ta bort sot från glas och andra delar av eldstaden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *