Fukt i krypgrund

Att upptäcka fukt i källare, krypgrund eller på vind är en av husägarens stora fasor. Men fukt i hus är ett relativt vanligt problem,  särskilt vanligt är det med fukt i krypgrunden.

Krypgrundens funktion och problem

Krypgrundens uppgift är att isolera våra golv från markens kyla, krypgrunden är egentligen bara ett tomrum där “luftfickan” mellan husets bjälklag och marken fungerar isolerande. Så långt är allt väl. Att allt var väl trodde man också under 1950-talet när de första utomhusventilerade krypgrunderna konstruerades, men det dröjde inte länge innan husägare drabbades av fukt och mögelskador.  Problemet var, då som nu, att  fukt från marken trängde in krypgrunden, fukten kondenserade och resulterade i fuktskador, mögel och dålig lukt.

Ventilation av krypgrund gav ny fukt

Krypgrundskonstruktionen övergas till förmån för platta på mark. Men kypgrunden gjorde comeback ett tiotal år senare på 1980-talet, då trodde man sig ha hittat en lösning på det åtkommande problemet med fukt. Men trots att marken i krypgrunden bekläddes med plastmatta och ventilationen utökades,  uppstod återigen problem med fukt i krypgrunden.    Den utöka ventilationen, som skulle förhindra fukt i kryprummet hjälpte inte. Ironiskt nog bidrog den ökad ventilationen till att föra in fuktig uteluft. Hur är det möjligt? Jo, när varm sommarluft sipprar in genom ventilerna till det alltid svala krypgrundsutrymmet  kyls den av och släpper från sig vätska.

Fuktproblem men krypgrunden kan räddas

Det går sällan att helt bli av med all fukt från krypgrunden men de flesta krypgrunderna kan räddas från att förstöras. Om organiskt material (i den mån det går) avlägsnas från utrymmet, rummet isoleras i möjligaste mån och en avfuktare införskaffas kan fuktproblemen minskas avsevärt. Idag är många experter överens om att en utomhusventilerad krypgrund inte är någon bra konstruktion. Samtidigt måste man komma ihåg att inte alla med krypgrund lider av fuktproblem och att alla konstruktioner har någon brist.

3 comments on “Fukt i krypgrund

 1. Jerker Andersson

  Hej,

  Kort och koncis sammanfattning om krypgrund. Mycket är skrivet inom ämnet på olika forum och det kan vara svårt att sålla bland alla dessa tips hur man kan åtgärda krypgrunder. Gammal fakta ligger tyvärr kvar och somliga tror att problemen löses med byggplast mot marken, trots att det inte är så. Man kan dock nå en förbättring av klimatet i krypgrunden med byggplast men sällan sådan förbättring att fuktproblematiken upphör.

  1. admin

   Hej Jerker!
   Tack för dessa ord, du tycks ha en gedigen kunskap inom området – varför inte skriva en artikel om vilka åtgärder som kan vidtas vid fukt i krypgrund. Om du skriver en faktatext om detta kan du även lägga till ett 3st valfria dofollow djuplänkar till din hemsida, hör av dig om det verkar intressant!

 2. Björn Becker

  Det är tyvärr alldeles för vanligt med fuktproblem i krypgrund, men lösningen är inte alltid att installera en avfuktare. En apparat som är både dyr i inköp och drift.
  Tar man bort allt organiskt material, inkl översta jordlagret, och ser till att ventilationen är ordentlig i hela utrymmet, så är det inte så mycket som kan gå fel. Uteluften kommer att kondensera under våren (ju mer värmeisolerat utrymmet är (alltså varmare) desto mer kommer att kondensera), företrädesvis på kantbalkarna, men om inget kan skadas är problemen ringa med en sådan kondens. Läs mer på fuktinfose om krypgrunder, hur de byggs och hur man fixar skador i dem.
  Björn Becker
  Fuktinfo

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *