Vad är ett webbhotell?

Du vet alla hemsidor som finns på Internet, ta exempelvis kända sidor som aftonbladet.se och sj.se. Dessa sidor kan man komma åt från vilken enhet som helst som har Internetuppkoppling. Det kan vara en dator eller en mobiltelefon, det kvittar. Det som gör att man kan det är att dessa sidorna använder ett webbhotell. Ett webbhotell drivs av olika företag baserade i Sverige och utomlands som tillåter uppladdning av innehåll som gör att en sida ser ut som den gör med text och bilder. Det behöver inte vara stora hemsidor som exemplet syftade på. Det kan vara mindre bloggar och andra saker som kräver att man ha ett webbhotell för att det ska fungera.

Ett webbhotell upprätthåller en sida så att man kan nå den dygnet runt från hela världen. Till ett konto kopplas även en domän så att du som användare kan skriva in www.exempelsida.se. När du gör detta hämtas information från ett webbhotell som sedan presenterar informationen i din webbläsare eller mobil. Väldigt enkelt och smidigt.

Vem som helst kan köpa ett domännamn, man behöver inte ha ett företag. Du kan göra det som privatperson till en låg kostnad. Ett domännamn kostar från 100 kr per år. Och ett webbhotell går att hyra för så lågt som 30 kr/månad. Vill man komma billigare undan så är det nästan alltid företag som har kampanjer, ett som jag hittar nu är Webbdo som erbjuder det från 9 kr/månad första året. Då ingår även en domän utan extra kostnad. Deras olika konton räcker till stora hemsidor med mycket innehåll och är perfekt för dig som är nybörjare och vill testa att bygga upp en hemsida.

Vad innehåller ett webbhotell?

  • Drivs i största mån på en Linux- eller Windows-server.
  • Konto för inloggning för att hantera din domän och hemsidor.
  • FTP eller en filhanterare online.
  • Utrymme och bandbredd för dina hemsidor.
  • Säkerhetskopiering ifall något skulle hända.
  • Databaser om du vill installera program.
  • E-postsystem som gör att du kan skapa e-postadresser under din domän.
  • Statistikprogram.

Du kan läsa mer om vad ett webbhotell är för något på Wikipedia som har mer utförlig information om detta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *