Vad betyder FTW?

Bokstavskombination ftw utgör en förkortning av engelskans “for the win”, ftw betyder att man tycker om något väldigt mycket.  Ett exempel på hur uttrycket kan användas är under en pågående diskussion om, låt oss säga, de bästa filmerna någonsin, om du då anser att Starwars är de bästa filmerna då skriver du Starwars, ftw!(starwars for the win).

För ett antal år sedan hade emellertid ftw en annan betydelse då fungerade bokstäverna som en förkortning av det inte fullt så entusiastiska uttrycket “f**k the world” översatt till svenska något i stil med “hata världen”.

Om du gillade det du läste, kanske du är intresserad av vad andra förkortningar på internet betyder  annars är du välkommen att söka igenom våra andra faktatexter.

9 comments on “Vad betyder FTW?

 1. niclas

  För ett antal år sedan i Sverige?????
  Uttrycket kommer ju från sitt ursprung med mc-klubb Hells Angels, en amerikansk bombskvadron (303:e) från andra världskriget som stred i Fjärran Östern, och som kallade sig “Hell’s Angels”. Krigsveteraner återvände till USA efter kriget och bytte ut sina flygplan mot motorcyklar och blev även kallad i vanlig folkmun “outlows”. De hade stora problem att anpassa sig till det normala samhällslivet av sina posttraumatisk stressyndrom, (PTSD) och där ville varken staten eller militären kännas vid detta problem där av kom uttrycket F.T.W(Fuck The World) för att man inte längre fick sin värdighet som människa efter kriget.

  Du får nog läsa på ämnet historia i dessa sammanhang, in du säger saker som du tydlig plockat rakt från luften.

  //Niclas

 2. admin

  Hej Niclas!
  Tack för din upplysande kommentar, underbart med personer som du som är villiga att dela med sig av sina gedigna kunskaper! Jag tror emellertid att du misstolkat mitt inlägg lite. Ingenstans hävdar jag att uttrycket FTW är ett svenskt påhitt, inte heller att det bara existerat ett par år. Det du däremot har helt rätt i är att jag inte kände till historien bakom detta uttryck, därför vill jag tacka dig att du tog dig tid att delge mig, mina kollegor och alla läsare uttryckets mycket intressant bakgrund.

 3. stefan stridh

  För mig betyder FTW: att man inte tillhör denna wärlden ,.ett utryck som man kan härleda ,till uppenbarelse boken. att ju mer man förstör världen ,med pengar ,bensin olja makt anarki kaptitalism, att man helt enkelt vill att jorden skall gå under .ju snabbare destå bättre ,för ju närmare tidens ände vi kommer ,ju närmare kommer vi till att messias kommer och hämtar hemt oss .Alltså . med andra ord Jag tillhör inte denna wärlden ,utan jag tillhör himmelriket.

 4. Christer

  Signaturen Niclas är ännu bara en sorglig svamlare som inte vet vad han pratar om.
  1. Det finns ingen historiskt samband mellan 303:e och motorcykelklubben Hells Angels. Läs här!! htxp://wxw.303rdbg.com/about.html
  2.Att Hells Angels alltså skulle bestå av krigsveteraner som återvände till USA efter kriget och bytte ut sina flygplan mot motorcyklar och hade stora problem att anpassa sig till det normala samhällslivet av sina posttraumatisk stressyndrom, är alltså bara skitprat och faller således platt till marken. Läs här!! htxp://wxw.hells-angels.com/?HA=history

  1. Tom

   Christer
   Lär dig först hur en dator fungerar, och hur man delar länkar. Sen behöver du inte fjanta, och skriva “ännu bara en sorglig svamlare som inte vet vad han pratar om” Niclas har bara utgått från det han vet, och då kan du ju upplysa honom på ett positivt sätt hur det egentligen är, och inte fjanta, och bete dig som en annan idiot.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *