Vad betyder SEO?
SEO står för “Search Engine Optimization” vilket betyder sökmotoroptimering på svenska men benämns vanligen enbart som sökoptimering. SEO är olika metoder som tillämpas på en webbplats, för att webbplatsen och dess undersidor skall få en högre placering i sökresultaten på valda sökord i sökmotorer som Google, Yahoo och Bing.
Googles algoritmer och sökoptimering
Sökmotorerna använder delvis hemlig algoritmer för att generera sökresultat, men den som arbetar med SEO , vet att en del faktorer har är av särskild betydelse för exempelvis Googles algoritm, och det är därför lönsamt att sökoptimera webbplatser för att öka sidans synlighet på nätet. Några av de saker som är av stor betydelse för Googles algoritm är titlar, unik innehåll, textmängden samt hur ofta sökorden återkommer i en text, sidans laddning hastighet, mängden och kvaliteten på de inlänkar som sidan har, webbplatsens rykte i sociala medier samt mycket mer. Alla dessa saker måste tas i beaktande när man skapar och arbetar med att göra en webbsida tillgänglig via sökmotorerna.
Innehållet har störst betydelse
När du bedriver SEO , så det är viktigt att komma ihåg att inte bara skriva, optimera och göra sidor som lätt går att hitta i sökmotorerna, viktigast är naturligtvis att skapa sidor med mervärde med innehåll som besökarna faktiskt har glädje av. Ett unikt och betydelsefullt material är grunden för all sökoptimering, en sida som saknar relevans och enbart SEO optimerats kommer inte bli långlivad oberoende av hur väloptimerad sidan är. Samtidigt kan faktiskt en sida som skulle kunna intressera en betydligt bredare läsarskara aldrig nå sin fulla potential på grund av att sidan saknar optimering, det gäller däför att hitta en medelväg.
Att utföra SEO
Den som är intresserad av att sökoptimera en webbplats har egentligen två alternativ, du kan välja att lära dig SEO och själv utföra detta optimerings arbete eller också kan du anlita en specialist.
Om du väljer att ta den långa vägen och själv utföra alla SEO på din hemsida, är det en god idé att börja med att läsa in dig på ämnet. Det finns många bra bloggar och forum på nätet där du kan lära dig mycket. Det finns också en uppsjö av böcker som handlar om sökoptimering. Många av dessa böcker är emellertid ganska dyra, men kan för den som verkligen avser att satsa på sökoptimeringenskonst vara en god investering.
Den som inte anser sig ha tid, lust eller tålamod att arbeta med sökmotoroptimering, har tre andra alternativ.
- Anlita ett SEO företag. Detta är en lika dyr som effektiv lösning.
- Finn dig i att din webbsida inte får så många besökare.
- Ta bort din webbplats och du slipper bekymmret och får mer tid över till annat.
Mer eller mindre all online-verksamhet kräver idag en gedigen SEO verksamhet för att fungera, därför har god sökoptimering kommit att bli en allt mer eftertraktad kunskap även bland stora företag som önskar synas på nätet.
Hej! Tack så mycket för alla dina nyttiga tips!! Efter läsningen undrar jag följande:
– Jag har gjort min egen sajt hos ”Google Sites” men den visas inte på söksidorna 🙁 Kan det bero på att jag inte har activerat den där Webmaster Tools? I så fall, då har jag problem med att förstå vad och hur man ska gjöra för att activera den, i alla fall förstår jag inte den engelska versionen, och undrar om jag kan hitta ”instructions” på svenska någonstans på webben?
– Jag undrar ochså varför sajten visas på söksidorna efter jag köpte nytt domain . Tyvärr är sajten stängt för tillfället därfor att Gifs-bilderna visas inte i den nya domain-version vilket jag (och andra jag frågat) kan helt enkelt inte förstå. Gifs bilderna fungerar jo bra på originalen (Google Sites URL)…förlåt, det här problemet har jo ingenting med sökmotor och söksidor att gjöra– jag kunde bara inte motstå frestelsen att fråga i fall… 🙂
Med vänliga hälsningar. Sif
Hej Sif,
Din sida verkar nu synas i sökmotorer precis som den ska. Förmodligen var boven i dramat, att sidan ännu inte hunnit indexeras. För helt nya sajter kan indexeringen ibland ta lång tid, bästa knepet för att en sida skall indexeras (läggas till i Google) är att rikta en eller ett par länkar till sidan. Det finns bland annat länkkataloger där du kan lägga till din sida och på detta vis få inlänkar till din webbplats.
/Admin