PC-plast – olika polykarbonater: lexan, hammerglass och makrolon

PC är den allmänna beteckningen på plasten Polykarbonat. i likhet med det mer välkända PVC-materialet är PC-plast en termoplast och ett polymert material. PC-plast används främst vid tillverkning av hållbara och slagtåliga produkter som fönster, maskinvisir och annan skyddsutrustning. Men PC-plasten används även för att tillverka mer vardagliga produkter som mobilskydd, cd-skivor och armband.

PC-plast är ett styvt material med god böj- och draghållfasthet. Materialet är extremt hållbart och en otrolig förmåga att motstå slag och stötar, vilket har lett till att polykarbonat ibland även omnämns som “okrossbar plast”. En av PC-platsens andra kännetecken är dess fullständigt transparenta färg. Lexan, hammerglass och makrolon är alla olika typer av PC-plaster.

PC-plast hälsofarlig?

Vanligtvis betraktas PC-plast som ett relativt brandsäkert och ofarligt material utifrån kunskapen om materialets höga smälttemperatur på 225°C. Dessvärre är PC ett mycket hälsofarligt material då det väl antänts. Vid brand bildas för människan gifta gaser, De gifta gaserna uppstår när klorväte frigörs från PC-plasten, tillsammans med fukt bildas saltsyror. PC-plast är trots dess inneboende hälsorisk ett mycket omtyckt och brukat plastmaterial.

One comment on “PC-plast – olika polykarbonater: lexan, hammerglass och makrolon

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *