Aintwood – träliknande plast i utomhusmöbler

Aintwood är ett hållbart och lätt material tillverkat av styrenplast. Aintwood används främst vid tillverkning av trädgårdsmöbler och andra utomhusmöbler. Vanligt förekommande är att soffor och bord tillverkad i aluminium kläs med ett ytterhölje av aintwood för att minska produktionskostnaderna samt ge möbeln ett trevligare utseende. Materialet, aintwood, är lätt att känna igen, det har ett distinkt utseende som bäst liknas vid målat trä.

Hållbart, UV-resistent och vattenavvisande

Aintwood uppvisar flera egenskaper som gör det utomordentligt för tillverkning av utomhusmöbler, några av materialets främsta egenskaper är att det är hårt, tåligt och vattenavvisande. Dessutom är polystyren som utgör materialets grund, mycket billigt att producera. De flesta aintwood möblerna som säljs i handeln sägs även vara UV-resistenta, vilket innebär att de tål att stå i solljus utan att utomhusmöblerna bleks nämnvärt.

Försäljning av aintwood utomhusmöbler

Billiga priser kombinerat med  god hållbarhet har gjort att aintwood utomhusmöbler kommit att konkurrera med trädgårdsmöbler i rotting, konstrotting och teak. Försäljningen av utomhusmöbler i aintwood är relativt omfattande, i dagsläget säljer de flesta större möbelvaruhus trädgårdsmöbler tillverkade i detta material. Utomhusmöbler i aintwood säljs vanligen under parollen “fullständigt underhållsfria möbler”, huruvida detta stämmer eller ej får tiden utvisa men på pappret är aintwood det idealiska material för oss trädälskande Nordbor.

 

9 comments on “Aintwood – träliknande plast i utomhusmöbler

 1. Barbro Feldt

  Har köpt ett snyggt trädgårdsbord på Rusta som heter Milano, tydligen är det
  aintwood (en snygg grå färg)
  Blir lätt fläckar. Kan man behandla ytan med något?
  Bordet skall bara stå inne i ett inglasat uterum

  Med vänlig hälsning
  Barbro Feldt

  1. admin

   Hej Barbro,

   Har tyvärr inget svar på detta. Kontakta en möbelhandlare eller så får vi hoppas att någon kunnig inom ämnet kan ge delge ett svar här.

  2. Henrik Jansson

   Jag vill ha en rent språklig förklaring på själva ordet AINTWOOD.
   Kan det helt enkelt vara så att ordet betyder: Det är inte trä.

  3. Mia

   Upplever också att det blir lätt fläckar. Efter 3 år ser det rent förskräckligt ut och inga rengöringsmedel som jag har i städskåpet biter. Vore bra om någon kunde komma på en lösning. Kan man slipa och olja det?

   Med vänlig hälsning/ Mia

  4. admin

   Finns ett medel som heter Eden Polywood Protector, som skall ge extra skydd mot fettfläckar, hittar dock ej någon svensk återförsäljare för denna produkt. Likaså finns det speciella tvätt/polermedel för detta material, möbelhandlaren där du köpte bör kunna hjälpa dig hitta lämpliga rengöringsprodukter.

 2. Sofie

  Har köpt Hillestorp Arlöv från Bygghemma. Galet mycket fettfläckar trots att vi rengjort direkt. Ytan suger fett!! Nu ska vi tydligen olja det!! Dvs långt ifrån underhållsfritt. Aldrig mer Bygghemma eller fuskmaterial!

 3. Carina

  Har ni provat att slipa det? Jag blir också less på att det suger in allt möjligt i bordskivan. Dessutom går det lätt sönder om det får en stöt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *