Tygskor – mjuka tofflor, sandaler och Converse sneakers är alla skor tillverkade i tyg

Skor tillverkade av någon form av textil kallas för tygskor. De vanligaste typerna av tygskor är låga skomodeller som sneakers, sandaler och tofflor.

Tygskor kännetecknas av att de är mjuka och töjbara, att tyget töjs ut och anpassar sig efter fotens form denna typ av skor väldigt sköna att bära. En annan omtyckt egenskap som tygskor besitter är att de enkelt kan tvättas om de blir smutsiga eller illaluktande.

Tygskor i historien

Hur länge människan använt sig av tygskor är lite ovisst, men med tanke på att de gjorts fynd i form av både nålar och klädtextilier som dateras tiotusentals år tillbaka i tiden är det sannolikt att tygskor använts av människor i tusentals år.

Kina är idag den främsta producenten av tygskor och Kina är ett land med en lång tradition av skotillverkning. Redan för 10000-6000år sedan tillverkades skor av hampa och siden av kinesiska hantverkare. En tidig form av tygskor som tillverkades i Kina var tofflor och mockasiner, det finns också texter från forntida Kina daterade till 1100-talet som beskriver tofflor tillverkade i någon form av tygmaterial.

Fram till och med den industriella revolutionen syddes tygskorna precis som alla andra kläder för hand, vilket innebar att tillverkning av skor tidskrävande och inte var särskilt omfattande. Massproduktionen av tygskor tog fart först i och med att den första motordrivna symaskinen uppfanns av Thomas Saint i Storbritannien 1790. Under 1700-1800 talet var det ganska vanligt att skorna bestod av en ovandel tillverkad av tyg och en underdel av läder.  Den moderna skotillverkning som vi känner den idag, kan sägas ha haft sin början i början av 1900-talet, det var under denna tid de första moderna skoföretagen etablerades.

Vår tids tygskor

Skor i tyg förknippas främst med vår och sommar, förmodligen eftersom tygskor är känsliga för regn och nederbörd, dessutom håller skor gjorda i enbart tyg inte värme särskilt väl.  Det finns emellertid textilskor som är specialtillverkade för att tåla både regn och rusk. Fodrade tygskor och sneakers tillverkade i tyg men med ett ytterskydd av gortex hjälper till att hålla fötterna varma och torra året om.

Nuförtiden är tygskor vanligt förekommande både i arbete och på fritiden, förr i världen var emellertid inte textil ett tillräckligt hållbart material för skotillverkning. Människan vistades och levde under enklare förhållanden och närmre naturen vilket innebar att både deras fötter och skor ständigt var utsatta för extrema påfrestningar.
Även om vi idag i och med den livstil vi har mycket väl klarar oss gott och väl med ett par tygskor i vardagen, är tygskon ingen lämplig arbetssko utan främst en fritidssko. Tygskor anses inte heller vara en passande sko att bära vid finare tillställningar som högtider och begravningar, där istället finskor bör användas. Vid mindre sammankomster och festligheter, samt i vardagen och på fritiden är tygskor ett mycket gott val.

Converse omtyckta skor från USA

Converse är en av de mest välkända tillverkarna av tygskor i världen. Skoföretaget Converse grundades 1908 och blev snart den ledande sportsko-tillverkaren i USA. Idag mer än hundra år senare, är Converse förmodligen den mest efterfrågade tygskon i världen. Klassiska Converse skor består av en bomullscanvas samt en sula i gummi. Världens mest sålda sneakers heter Converse All Star och det lanseras regelbundet nya varianter av All Star skor.

Val av färg och modell

Det finns tygskor i alla möjliga modeller och färger, men absolut vanligast är att skor tillverkade av tyg är av modell lågskor. Färgerna på tygskor liksom alla typer av skodon brukar skifta beroende på årstid, under vår och sommar är det vanligt med färgglad och ljus tygskor medan de flesta skorna under vinterhalvåret är bruna, grå eller svarta.

Köp av tygskor

Utbudet av tygskor är stort och textilskor är förmodligen den billigaste formen av skodon jämte sandaler av plast. Alla tygskor är emellertid inte lika billiga, märkesskor som Converse, Lacoste och Vagabond anses ofta vara ganska dyra skor. Statistik visar att vi i Sverige köper allt fler skor och andel som köper sina skor på nätet väntas öka ytterligare de kommande åren.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *