Är det värt att sätta fönsterlås på fönster?

Statistik visar att de flesta inbrotten i villor och hem sker genom fönster, vanligast är att tjuven krossar en rutan och tar sig in den vägen.

För att försinka eller till och med avskräcka inbrottstjuvar, kan ett fönsterlås eller en fönsterspärr installeras. Ett fönsterlås är en låsanordning som monteras på fönsterkarmens insida,låset öppnas och stängs med hjälp av en nyckel.  Ett fönsterlås gör det svårare att lyfta bort hela fönstret men förhindrar inte att inbrott sker. Något man allt bör tänka på innan man installerar ett nytt fönsterlås är att nyckeln skall förvaras i fönstrets absoluta närhet, fönstret behöver kunna öppnas snabbt om en brand skulle inträffa.

Kritik mot fönsterlås

Det finns de som anser att fönsterlåset inte är värt sitt pris. Ett fönsterlås kan kosta uppemot ett par tusen kronor, samtidigt krävs det mer än bara en spärr på fönstret för att man skall kunna känna att man har ett inbrottssäkert fönster. Andra kanske mer effektiva säkerhetslösningar är hemlarm eller en vakthund.

Dekaler på fönster som visar att huset är kopplat till ett larmbolag eller skyltar som visar att det finns en vakthund på tomten är många gånger mer avskräckande för tjuvar, än ett fönsterlås. Det kan ändå vara idé att se över låsmekanismen på ditt fönster, särskilt billiga fönster kan ibland ha undermåliga låskonstruktioner.

Tyckte du den här artikeln var givande och känner du att du vill lära dig något nytt? Den här sidan innehåller en mängder av fakta, texter och artiklar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *