Bilrutor och bilglas

De rutor som sitter på en bil kallas antingen vindrutor, bilglas eller bilrutor. Moderna bilrutor är gjorda av laminerat glas vilket består av två separata rutor, en inre och en yttre, som hålls samman av en plastfilm. Vanligtvis är en bil utrustad med en framruta,en bakruta, en sidoruta per dörr samt eventuellt ytterligare sidorutor. Vid nederbörd används vindrutetorkare för att ta bort väta från bilrutan och hålla sikten fri.

Skrapa bilrutor
Vid lägre temperaturer kan frost frysa fast på utsidan av fönsterrutor och även på insidan, om något fönster eller någon dörr inte är fullständigt tillsluten. Det bästa sättet att slippa is och imma på bilrutorna vid kyligt väder är att placera bilen i ett garage med välisolerade garagedörrar. Om is ändå fryser till på vindrutor blir det nödvändigt att skrapa dessa ,om detta inte görs i tillräcklig utsträckning  kan framförandet av detta fordon i värsta fall omöjliggöras.

Stenskott
Skador som uppstår till följd av att bilrutan träffas av sten, dubb, eller annat hårt föremål kallas stenskott. Stenskott och mindre sprickor kan oftast en utbildad glasexpert laga. Om din bilruta träffas av stenskott kan det vara en god idé att tejpa detta område omedelbart, då undviker du att fukt och smuts tränger in genom sprickan.

Toning
Att tona en bilruta innebär att rutan färgas med en mörkare färg så att ljusgenomsläppet minskar. Alla bilglas kan tonas, men i Sverige finns vissa regler och lagar angående toning av bilrutor. Bakrutan och de bakre sidorutorna får tonas mer eller mindre i den utsträckning man önskar, men för att toning av den främre bilrutorna skall godkännas krävs ett ljusgenomsläpp på minst 75% för vindrutan och 70% för de främre sidorutorna.

Skottsäkra bilrutor
Vindrutor som är skottsäkra är ett  svårpenetrerat bilglas, som används av bland annat militär och säkerhetstjänst. Kändisar och politiker är personer som ofta färdas i fordon försedda med skottsäkra bilrutor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *