Fakta om galltvål

Att få bort fläckar och smuts från såväl levande varelser som döda ting är något som vi alla kämpar med ibland. Vanligtvis räcker en vanlig tvål eller såpa gott och väl för en lyckad rengöring eller fläckborttagning. Men i vissa fall krävs någon form av fläckborttagningsmedel eller en specialtvål.

En galltvål är en typ av specialtvål som innehåller galla från slaktade djur. Denna typ av tvål är effektivt att använda mot fläckar och smuts på exempelvis textilier och andra ting, men används ibland även för tvätt av djur. Gallvätskans funktion hos såväl människor som djur är att underlätta nedbrytningen av fetter och fettsyror. I galltvålen hjälper gallan till att lösa upp fetterna så att de sedan enkelt kan tvättas bort.

Somliga hävdar även att galltvålar med fördel kan användas vid eksem och mildra besvärande acne, men några långsiktiga vetenskapliga studier om denna typ av användning saknas och är därmed ej att rekommendera. Galltvål går att köpa i välsorterade livsmedelsaffärer, hos färghandlare och på apotekt eller direkt över nätet. Du kan välja mellan  flytande galltvål eller om du föredrar en fast tvålprodukt.

Det engelska ordet för galltvål är bile soap, där “bile” betyder galla och “soap” tvål.

One comment on “Fakta om galltvål

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *