Garnera tårtan snyggt

Det är visserligen viktigt att en tårta ska vara god men när det gäller bakverk äter man minst lika mycket med ögonen som med munnen. Om inte mer. Är det en födelsedagstårta är det extra viktigt att garnera tårtan med något som gör tårtan mer personlig mot födelsedagsbarnet. Det finns möjligheter med allt från choklad och frukt till sockerpastafigurer eller marsipanfigurer. Vad man ska välja beror främst på tycke och smak men även eventuella allergier och vad man vill förmedla.

Sockerpasta

På senare år har det blivit mycket populärt att använda sig av sockerpasta för att forma figurer som kan stå på tårtan. Massan är ungefär som modellera men med fördelen att den är något mjukare och ätbar. Man kan forma de flesta figurer och de som är händiga kan skapa smått fantastiska kreationer som verkligen skapar uppmärksamhet till tårtan. Varför inte ha sockerpastafigurer av barnets favoritfigur eller en illustration av den sport som utövas mycket.

Marsipanfigurer

litenDetta är ett alternativ mot sockerpastafigurerna. Fördelen med just marsipanfigurer är smaken. Marsipan är betydligt godare än sockerpastan då den sistnämnda är mycket söt och har en mycket bättre formgivande egenskap än smak. Marsipan finns i en mängd olika färger och köps bland annat på sockerpasta.nu. Däremot är marsipan inte bra om det finns någon nötallergiker i närheten. I detta fall rekommenderas istället sockerpastan.

Chokladsprits

Det går att köpa färdiga formationer av choklad. Löv som markerar årstiden eller bokstäver som man kan använda för att skriva födelsedagsbarnets namn. Choklad är troligtvis en av de godaste garneringarna. Däremot kan dessa spritsade tunna formationer enbart läggas ned på tårtan vilket gör att man inte kan bygga någon höjd. Att köpa färdiga chokladfigurer (ofta inslaget i folie) skulle vara ett alternativ. Men det blir ofta inte snyggt med dessa på en tårta.

Frukt

En klassiker när det gäller tårtgarnering. Kan kännas opersonligt och passar kanske bäst på söndagsbjudningar där det inte är en person som ska uppvaktas. En klassiker är jordgubbstårtan som självklart bör ha mängder av jordgubbar på toppen.

Godis

Om barnen själv får välja landar det ofta i att de vil ha godis på sin tårta. Det kanske inte främst handlar om att de tycker det är snyggt utan det är snarare en smakfråga. De vill få med så mycket gott som möjligt på ett och samma bakverk. Om det sedan blir så gott att blanda geléhallon, lakritsbåtar och marsansås går ju att diskutera. Men med godis har i alla fall barnen fått som de vill.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *