Kortspel i Europa

Spel med kort är ingalunda en ny företeelse i Europa. De första tydliga bevisen på kortspelens existens i Europa stammar från slutet av 1300-talet. Det finns skriftliga dokument som talar om hur spelkort gjorde ett skyndsamt intåg i Europa från orienten.  Spelandet blev på kort tid mycket populärt, i synnerhet i Belgien, Tyskland, Spanien och Italien. På 1370-talet var kortleken rejält på modet och redan i ett tidigt skede kunden man se hur kortspelen kopplades ihop med hasardspel, dvs. gambling om pengar.  Vanliga motiv på korten var svärd, klubbor, pokaler och mynt. Några av de tidigaste spelformerna som ännu existerar, är variationer av lek med kortlek, patiens och kortspel.

Det dröjde dock inte speciellt länge innan kyrkan inte längre kunde se mellan fingrarna med vad man ansåg vara ett skadligt tidsfördriv.  Vardagsspel förbjöds, ett förbud som framförallt syftade till att styra den vanliga arbetarens vanor. Trots förbuden hade kortspelen kommit för att stanna i Europa.

Bild på spelkort från Frankrike (källa www.answers.com)

Med tiden utvecklades tryckkonsten, vilket ledde till en ökad tillgång på kortlekar. Samtidigt förädlades reglerna så att de blev allt mer komplexa, men också mer rättvisa.  Parallellt med denna utveckling blev även spelet om pengar allt mer utbrett. I slutet av 1800-talet spelades poker och euchre i större omfattning än någonsin tidigare.

Nästa stora revolution inleddes på 1990-talet då kortspelen gjorde sitt digitala intåg. På 2000-talet nådde pokerboomen Sverige och Holdem var på allas läppar.  Sedan dess har intresset för kortspel svalnat något, men intresset finns kvar och troligtvis kommer folk i framtiden åter vurma för spelformer som innefattar kort.

Några spännande fakta:

Euchre är anledningen till moderna kortlekar först förpackad med jokrar

Free cell solitaire patiens medföljer i alla moderna Windows versioner.

Royal flush är den högsta handen i pokerspel och innebär att du sitter med de fem högsta korten i hjärter på handen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *