Gore-Tex – det fuktavvisande materialet

Gore-Tex betecknar ett syntetisk , vattentätt tyg med andningsförmåga , och är ett registrerat varumärke av WL Gore & Associates. Goretex är ett mycket dyrbart skyddsmembran som tillverkat av fluorplasten teflon. Idag används Gore-Tex främst i syfte att tillverka regntäta kläder och skor, materialet används även vid tillverkning av medicinska proteser och som skyddsmaterial.

Historien om Gore-Tex

Gore-Tex patenterades 1976. Nu har huvudpatentet upphört och det finns ett antal produkter med liknande egenskaper som använder samma teknik. Som med många andra patenterad material såsom nylon har Gore-Tex kommit att bli ett samlingsnamn för vattentäta tyger i skor, jackor och kläder med god andningsförmåga.

Materialet uppfanns av Wilbert L. Gore (1912-1986), Rowena Taylor, och Gores son, Robert W. Gore för användning inom flygindustrin. WL Gore & Associates Inc är ett av de 200 största privatägda företagen i Amerika, med mer än 6000 anställda, 45 fabriker och med försäljningsställen över hela världen. Förra året omsatte bolaget 1,35 miljarder US-dollar. Gore-Tex produkter är bara en del av det som företaget tjänar pengar på. Företaget är också involverat i produktion av elektronik, försvarsmaterial, flyg och rymdkraft samt industriell filtrering.

Några tillverkare som använder Gore-tex i sina produkter

Idag finns det ett stort antal tillverkare som använder Gore-tex material för att göra sina plagg och produkter vattentäta. Nedan listar vi ett antal tillverkare som använder sig av Gore-Tex i deras produkter.

 • Rukka – som tillverkar kläder för skoteråkare
 • Hestra – tillhandahåller friluftskläder och outdoor-kläder
 • Peak Performance – använder Gore-tex i ett antal olika jackor
 • Ecco – Företaget Ecco har tillverkat några av de mest uppskattade goretex-skorna på marknaden
 • Didriksons – det Svenska företaget Didriksons använder Gore-tex material i somliga av varumärkets regnkläder.

Rengöring av Goretex material

Skor och grövre Gortex-kläder rengöras huvudsakligen med en lämplig borste. Tunnare Gortex eller kläder kombinerade med finare material som exempelvis läder rengörs lämpligen med en fuktig trasa. Mycket smutsiga stövlar tvättas i varmt, milt tvålvatten som sedan noga sköljs bort. Användning av vassa-föremål bör undvikas , eftersom det kan skada Gore-Tex -membranet.

Invändigt underhåll
Kläder och skor kan även tvättas inuti om de så kräver. Använd som en mild tvål och vatten, t.ex. Zalo antibakteriell. Kom ihåg att skölja väl. Stövlar och skor behöver torka ordentligt efter en invändig tvätta.

Torkning
Torka aldrig skinn nära en värmekälla, då blir skinnet stelt och hårt vilket så småningom leder till att den sprickor. Se alltid till att ha god ventilation när du torkar dina Gore-Tex kläder. Mycket våta skor och stövlar kan du fylla med tidningspapper under en kort period, för att sedan ta bort papperet när lufttorkning är klar. Efter rengöring och torkning måste plaggen impregneras, helst flera gånger. Slutligen bör läderprodukter poleras eller putsas med skokräm eller motsvarande. Impregnera och polera efter behov.

Extern resurs:

Gore-tex.se

3 comments on “Gore-Tex – det fuktavvisande materialet

 1. kushtrim

  Hej!
  Vi är en grupp som för närvarande genomför en produktutveckling i ämnet teknik 1. Vi går på hässleholms tekniska skola och har bestämt oss för att använda goretex- materialet till vår produkt. Det vi vill veta om gortex är miljösäkring och kvalitetssäkring. Om ni kunde besvara vår tjänst till anpassande er möjlighet vore det oerhört tacksamt!
  Mvh: Bikepullover (gruppen)

 2. admin

  Hej på er! Kul att höra från ett gäng elever som går på just HTS (Hässleholms tekniska skola), jag gick nämligen själv där för ett antal år sedan. Tyvärr får jag nog erkänna att jag inte fullt ut förstår er fråga, men förhoppningsvis kan ni bli hjälpta av denna länk:

  http://gogreentravelgreen.com/green-environmentally-friendly-products-travel-gear/the-green-travelers-dilemma-gore-tex-choosing-convenience-over-the-earth/

  Hälsningar Admin

 3. Fukt Kalle

  Goretex har som alla material för-och nackdelar:

  Detta materiel är lite överreklamerat : det finns andra
  likvärdiga material.

  Man använder Goretex ibland på felaktigt sätt och då är
  det dåligt exempelvis i skor.

  Använder man Goretex rätt kan det vara bra, men detta görs
  inte alltid.

  Att Goretex “andas” är en överdrift: det “andas” mycket mycket lite…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *