Guldsmycken – guld i ringar, halsband och armband

Till guldsmycken räknas olika smycken som exempelvis halsband, armband och ringar i guld eller vitguld. Guldsmycke är ett av de smycken det säljs mest av i världen idag.

Guldsmycken

Har du någonsin undrat varför guldsmycken är så populära och eftersökta, eller varför de är så dyra? Om man tittar på guldets historia kan man se hur människor från olika kulturer, tidsperioder och nationer har krigat och byggt sitt välstånd på ägandet av guld. Guld är en symbol för rikedom och makt, och har så varit sedan urminnes tider. Idag är guld en av de mest eftertraktade metallerna och guldsmycken har därför ett mycket högt värde.

Guld och guldsmycken i historien

Redan på 1400-talet lät Inka-indianerna täcka väggarna i solgudens tempel med guld. Detta tempels överdådiga rikedom inspirerade Cortes att på 1500-talet besegra Montezuma och aztekerna, för att komma åt de stora guldfyndigheter.  Sedan slog guldfebern till och fick tusentals att flytta västerut, i samband med den stora guldjakten 1848.

Guldsmycken, är idag ett massproducerat objekt, men har en rik historia som går tillbaka till civilisationens ursprung. Efter det romerska imperiets fall, avstannade malmbrytningen och produktion i närmare tusen år, innan de att spanjorerna upptäckte Amerika år 1492.

Cortes invaderade Mexiko och stal dess skatter för att återställa den spanska ekonomin. 1531 invaderade Pizarro, Peru och fångade Inka-härskaren Atahualpa och lät smälta alla artefakter av guld, för att sedan skicka tillbaka guldet till Spanien.

Även om de spanska erövrarna trodde sig ha lagt beslag på en oändlig guldgruva, skulle det visa sig att de endast kom över en marginell andel av världens tillgångar på guld. Över 90% av världens guld i form av guldsmycken och andra produkter har nämligen producerats efter guldrushen 1848.

Brytning av guld nådde nya nivåer efter upptäckten av Sutter Mill 1848. Strax efter det upptäcktes guld även i Australien och Sydafrika. Dessa upptäckter och innebar en ökad tillgång på guld och en utökad produktion av guldsmycken och guldföremål. Guld hade tidigare varit en sällsynt metall som bara kungligheter hade råd med, nu var denna ädelmetall tillgängliga för alla människor.

Italienska guldsmycken en ny era

Den italienska renässansen innebar upptäckten av nya guldkällor, och de rika italienarna gav ekonomiskt stöd till juvelerare på samma sätt som de stöttade målare och skulptörer. Guldsmycken blev allt populärare och vanligare att bära både i Italien och rest av Europa. Italien fortfarande i framkanten av produktionen av guldsmycken.  Flera kända guldkedjor med tillverkning i Italien tillverkar guldsmycken via en automatiserad process.

Idag används guldsmycken världen över och materialet uppskattas för dess tidlösa skönhet. Högst sannolikt kommer guld även i framtiden ha samma höga status som idag.

Externa resurser:

Guld som investering

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *