PVC-fönster ett gott val

PVC-fönster har inte funnits så länge i Sverige, men är sedan länge populära i resten av Europa. I Europa ligger marknadsandelen PVC-fönster på cirka 50% medan denna siffra är något lägre i Sverige och i Skandinavien. I Tyskland, har PVC-fönster en marknadsandel på hela 70%.

PVC-fönster är tillverkade av en kraftig typ av plast ungefär som den du hittar i trädgårdsmöbler. De är avsedda att vara underhållsfria och bara gångjärnen behöver smörjas årligen.

Polyvinylklorid (PVC) är en polymer av eten och klorid. Det är ett vinylmaterial som är hårdare än en polyeten, och lättare att färga. PVC-plast används också för tillverkning av exempelvis hängrännor, trädgårdsslangar, trampoliner, leksaker, möbler, vinyltapeter, plastgolv samt för isolering av elektriska ledningar.

Kvalitet och pris PVC Fönster

Priser på PVC-fönster varierar kraftigt, liksom kvaliteten. Det är därför viktigt att du undersöker all möjligheter och får grundlig information innan du gör ett val.

Det finns många billiga PVC-fönster, men det är viktigt att även tänka på vilka behov de har vad gäller både värmeisolering och ljudisolering. Kvaliteten på PVC-fönster har också förbättrats med tiden, så det är önskvärt att välja någon modern modell som har bättre hållbarhet.

PVC-Fönster och isolering

PVC-fönster, isolerar generellt både värme och ljud väl, men det är viktigt att vara noggrann med att välja ett fönster som är anpassat till det nordiska klimatet med kalla vintrar.

Moderna PVC-fönster är uppbyggda i lager så att det finns luftrum inuti fönstrets ram. Detta arbete isolera och fungerar på samma sätt som om du bär flera lager kläder.

Om du väljer moderna PVC-fönster som är anpassade till det nordiska klimatet, kommer du snabbt hitta ett fönster som täcker de behov du har.

Underhåll av PVC fönster

PVC-fönster är underhållsfria och kommer inte att kräva samma underhåll som träfönster som förlorar färg eller ruttnar när de blir blöta.

Du behöver inte oro dig för att måla PVC-fönster, men du måste vara beredd att smörja gångjärnen årligen på samma sätt som du har med andra typer av fönster.

Ett PVC-fönster behöver aldrig skrapas eller slipas, och de får inte målas. Detta innebär slutet för putsning och målning av fönsterbänkar.

En annan fördel med PVC-fönster är att de inte bleknar i solljus. Moderna PVC-fönster har ett solfilter som förhindrar att det gulnar i solen, på de vis exempelvis utemöbler ofta gör. Det betyder att du kan ha samma fönster en mycket lång tid. Ett PVC-fönster kommer inte ruttna som träfönster eller fönster av trä täckt med aluminium ofta gör. Eftersom vi lever i ett land där det regnar och snöar större delen av året är detta en stor fördel.

PVC och miljö

PVC är inte ett miljövänligt material, om det antänds avges giftiga klorgaser. Materialet är inte heller fullständigt miljövänligt vad gäller produktion och nedbrytning. Samtidigt bedrivs tillverkning av PVC-fönster så miljövänligt som möjligt och många karmar och ramarna i PVC går numera att återanvända.

4 comments on “PVC-fönster ett gott val

 1. Tobias H

  Hej, jag beställer pvc-fönster till hela familjen, levererar ni ute i skogen? (går bra att ställa dem vid brevlådorna)

  1. admin

   Hej Tobias H!
   En familjeleverans bestående av två uppsättningar prima PVC-fönster skickas omgående till skogsstigen 51. Skämt och sido, jag tror du misstagit denna sida för att vara en återförsäljare av fönster, vi levererar tyvärr endast fakta och information.
   /Admin

 2. Peter Söderberg

  Hej på er,
  jag sitter som ordf. i en Brf. Vi är på gång att byta fönster och vill gärna gå över till PVC.
  Har ni någon uppfattning om vilket fabrikat som kan tänkas vara marknadsledande. Byggnaderna vi har är ut vid västkusten – alltså salta vindar.

  Med vänliga hälsningar
  Peter Söderberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *