Konstrotting – hållbara utemöbler i form av konstrottingmöbler

Under de senaste åren har konstrotting eller polyrotting kommit att bli ett populärt material i utemöbler.  Alla matbord, fåtöljer, soffor och stolar som tillverkas i detta material går under samlingsnamnet konstrottingmöbler.

Konstrotting och dess egenskaper

Konstrotting är ett syntetiskt material, vanligen tillverkade av plasten polyeten. I fabrikerna framställs konstrotting som utseendemässig liknar de organiska materialen rotting, vide eller bambu. Men det är inte bara på grund av dess utseende som konstrotting användas för att konstruera utemöbler och utomhus tillbehör. Konstrottingen har flera mycket fördelaktiga egenskaper, den är i regel väderbeständig, hållbara och motståndskraftiga mot ultraviolett strålar (UV). En annan egenskap som konstrotting har gemensamt med sin naturliga förebild, är flexibiliteten och böjbarheten.

Tillverkning

När konstrottingmöbler tillverkas görs detta genom att plastmaterialet viras runt ett aluminium skelett. Materialet färgas oftast reda vid tillverkningen i fabriken men konstrotting kan även spraymålas efter de att utemöbeln färdigställts. Produkter av detta slag färgas vanligtvis för att lika naturlig rotting som skördas från palmer i Asien, Australien och Afrika. Men det är även möjligt att gör så att konstrotting liknar någon form av bambu eller videträ.

Fördelar med konstrotting

Det kan tyckas märkligt att skapa syntetiskaprodukter som liknar naturliga produkter, men faktum är att det finns ett antal fördelar med att använda konstrotting vid tillverkning av exempelvis utemöbler.  Materialet är extremt hållbart och kräver vanligtvis väldigt lite underhåll. Generellt sett är konstrotting flexiblare och mindre benäget att gå i sönder medan det vävs, jämfört med materialets naturliga motsvarigheterna. Polyrottingen klarar även av att stå emot väder och vind under ett antal år utan röta eller andra skador.

Det faktum att konstrottingen är tålig och väderbeständig gör det till ett bra val för utemöbler. Den kan också användas för att sätta ihop lyktor och facklor för utomhusbruk. Detta material fungerar även utmärkt för att tillverka korgar, underlägg och persienner.

Konstrottingmöbler dess hållbarhet,  pris och underhåll

Då materialet är UV-beständigt klarar det av att lämnas i direkt solljus också under längre tider. Normalt torkar eller spricker inte Konstrotting på det vis som traditionellt flätade produkter ofta gör. Dessa faktorer har bidragit till att göra konstrotting till ett mycket populärt material.

Kostnadsmässigt håller konstrottingmöbler normalt ett något högre pris, än naturlig rotting. Trots det högre priset kan det ändå komma att löna sig i längden eftersom livslängden på konstrottingmöbler är mycket lång. De kan också spara dig som husägare en hel del tid. då denna typ av utemöbler kräver väldigt lite underhåll och normalt behöver det inte ens sättas undan under vintermånaderna. Den som gillar utseendet av naturliga rotting eller bambu bör överväga att välja konstrotting i stället, eftersom de både ser, känns och upplevs vara ungefär samma material men med en ökad hållbarhet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *