Industrigolv olika betonggolv, massagolv och epoxigolv

Betonggolv, epoxigolv och andra typer av tåliga, lättskötta och fogfria golv går vanligen under beteckningen industrigolv. Brukligt är att tillverka industrigolv av något hållbart och slitstarkt material som sedan ytbehandlats för att ge golven dess unika och efterfrågade egenskaper. Egenskaper som efterfrågas för industrigolv är exempelvis hög hållbarhet, dammbindande egenskaper och ljusreflektion för energibesparing.  Att denna typ av golv kallas just industrigolv, beror på att denna typ av underlag främst används i industrier, fabriker och lager.

I industrier med tunga maskiner och fordon används främst betonggolv. Hållbarheten på ett industrigolv i betong som tillverkats efter konstens alla regler är enormt lång. Ett bra exempel på detta är hårdbetonggolvet som utgör underlaget för tunnelbaneperrongen. Denna typ av golv blir visserligen smutsiga men kan utstå enorma påfrestningar. Inom mindre och lättare industrier används istället någon form av härdplastgolv, epoxygolv, massagolv eller golv i polyuretan material.

Betonggolv

Sedan flera decennier tillbaka i tiden är betonggolv den vanligaste formen av industrigolv. Betong är ett mångsidigt material och är ett av de mest använda byggmaterialen i världen i vår tid.  Det finns flera fördelar med att använda betong som material i golv. Betonggolv är tåliga och hållbara underlag som dessutom är lätta att rengöra och städ. Vidare är betonggolv relativt billiga då de har en lång livslängd samtidigt som materialet inte är kostsamt att tillverka.

Betong framställs genom att man blandar cement och vatten med sand, sten och ett antal andra utvalda komponenter. Cementen reagerar kemiskt med vatten, i en process som kallas hydrering, det är genom denna kemiskaprocess som betong skapas.

Vid tillverkning av betonggolv som är avsedda för industrier används ofta en hållbarare form av betong, nämligen hårdbetong. När väl betonggolvet gjutits kan det slipas med hjälp av en diamant för ge industrigolvet en ytterligare härdning. Hårdbetong kan precis som annan betong färgas och idag går det att få hårdbetonggolv tillverkade i mer eller mindre alla tänkbara färger. Betonggolv är vanligt förekommande i industrihallar, lager och varuhallar. Också större livsmedelsbutiker som t.ex. Willys och Maxi använder sig av diamantslipade betonggolv.

Epoxigolv

Golv tillverkade av härdplasten epoxi kallas för expoigolv. Plasten tillverkas genom en kondensation av bisfenol-A, epiklorhydrin och vanligtvis någon form av diaminer. Expoxiplasten saknar färg men kan genom färgning anta önskad kulör. Vid tillverkning av epoxigolv tillsätts vanligen någon form av färgningsmedels för att ge underlaget önskad färgsättning. Blandningen i epoxigolvet kan även varieras så att golvet kan anpassas efter användningsområde och önskemål. Beroende på vilken sammansättning man väljer kan exempelvis hållfastheten, härdningstiden, elasticiteten eller temperaturkänsligheten varieras.

Epoxigolv har mycket god kemikalieresistens, jämför man exempelvis med betong är expoi ett material med mycket god motståndskraft när det rör sig om kemiskpåverkan. Andra goda egenskaper som epoxigolv har är att de har hög hållfasthet vad gäller temperatur och vätska. Dessutom är epoxigolv lätta att underhålla och i det närmaste underhållsfria. En brist som epoximaterialet uppvisar är att det kan skadas och upplösas av alkohol och diverse lösningsmedel.

Massagolv

Golv tillverkade av olika typer av plastmassor kallas massagolv. Ett massagolv har både god hållbarhet, kemikalieresistens och är enkla att sanera och hålla rena. Denna typ av golv i plast är dessutom prisvärda eftersom de har en lång livslängd. Massagolv återfinns i fabriker, verkstäder och andra miljöer som kräver ett tåligt underlag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *