Lägg matta – minska buller och få ett varmare golv

På 70-talet var det många som lät lägga in heltäckningsmattor i sina hem. Men intresset för de mjuka ludna mattorna kom av sig och sedan dess har nakna golv och då främst parkettgolv i trä efterfrågats.

Nu tycks emellertid intresset för heltäckningsmattor som textilplattor ha ökat igen. Inte minst i kontorslandskap är det populärt att använda textilplattor, för att skapa en trevligare och bättre kontorsmiljö.

Heltäckningsmatta har en god isoleringsförmåga och skapar ett varmare golv. Samtidigt dämpas bullernivåerna vilket gör materialet idealiskt till högljudda miljöer som callcenters, mässor och stora öppna kontorsmiljöer.

Färdiga textilplattor ger enkla golv

Fördelarna med textilplattor är att de kan läggas mycket enkelt och anpassas efter behov. Hela golvet skapas utifrån plattor på 50 x 50 cm vilka kan skarvas till för att passa ihop med rummet. För att fästa textilplattor kan dubbelhäftande tejp eller ett special lim användas. Det finns även limfria installationssystem.

En mycket smidig sak med textilplattor är att du enkelt kan plocka bort eller byta ut en enskild del av mattan, utan att du behöver ta bort hela heltäckningsmattan.

Oförtjänt dåligt rykte

Heltäckningsmattan har ett oförtjänt dåligt rykte. Visserligen stämmer det att dessa mattor är svårare att hålla rena jämfört med ett platsgolv och därför måste den rengöras extra noga för att slippa allergier av olika slag. Samtidigt har tekniken förbättrats avsevärt och idag är heltäckningsmattor tillverkade av antistatbehandlade syntetfibrer vilket gör det betydligt lättare att dammsuga smuts och damm.

Problem med mögel och svampar eller liknande i heltäckningsmattor, som kan ses på vissa ställen i England. Beror i första hand på att man lagt matta på fel ställe, exempelvis i badrum och andra våtrum.

Behöver inte vara dåligt för miljö

En kritik som ofta hörs mot textilplattor är att de ofta byts ut långt innan de är utslitna. Tidigare innebar det att väldigt många plattor hamnade direkt på tippen för uppeldning. Sedan 1995 har ReEntry 2.0 återvunnit miljontals ton textilplattor som sedan sålts vidare eller skänkts vidare till välgörenhet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *