Lär dig mer om pirater

Pirater har funnits sedan människan lärde sig färdas på haven. En pirat är inte bunden till något land och kapar alla skepp de kommer över. De köper sina skepp själva eller så tar de över kapade skepp för att sedan segla under piratflagga.  Pirater opererar på två olika vis, dels på egen hand och dels på uppdrag av andra.

Förr i världen var det vanligt med om vilka länder och fartyg de hade rätt att kapa.  Kaparna fick ofta låna skepp av landet de kapade åt. En viss % av bytet gick till landet som hade utfört kaparbrevet. Pirater var och är ofta kallblodiga och saknade vad vi kallar spärrar

Piratflaggor

piratflaggaPiraterna seglade under en svart flagga med ett döskallemärke. Det var vanligt att olika sjörövare hade olika flaggor. Den svarta flaggan hade namnet ”Jolly Roger”.

Piratskepp

Utmärkande för piratskeppen var att de ofta var mindre snabba skepp som smög sig på sitt byte genom överraskningsattacker, där man bordade de ofta flera gånger större skeppet. Samma taktik använder även nutidens pirater när stora fartyg bordas.

Kända pirater

Sir Francis Drake som levde mellan åren 1540 och 1596 började sin karriär som 20 åring när han fick befäl över ett skepp i kusinens flotta. Under en av Drakes många resor till Karibien kapade han ihop över 300 000 pund vilket mestadels gick till drottning Elisabeth.

Edward Teach AKA Kapten svartskägg föddes i Bristol England 1680. Svartskägg började segla under Benjamin Hornigolds flagg och när Hornigold drog sig tillbaka gjorde han Svartskägg till kapten över flottan. Efter ett antal lyckosamma år med sjöröveri på haven mötte slutligen Svartskägg sin överman i överste  Robert Mayhard.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *