Matematik som språk

Det är med hjälp av språket som vi lär oss matematik.Många gånger klarar vi oss med informella namn och beteckningar när vi lär oss matematik. Inledningsvis spelar det exempelvis mindre roll om vi kallar addition för plus och addera för att plussa ihop, men vill man lära sig matematik på djupet krävs det att en professionell och korrekt termonologi används. Ett matematiskt språk skapar en djupare förstålse för ämnet samtidigt som beskrivningarna blir mer precisa. Tyvärr kan dessa termeroch begrepp många gånger leda till mer förvirring än fördjupad föståelse för matematik ämnet, inte minst inom skolundervisningen tycks matematikens språk [förbrylla] och leda till förvirring.

Konkretisera och skapa fördjupad förståelse

För att lära sig det matematiska språket på ett sådant vis att det leder till djupar kunskaper krävs det att de matematiskabegreppen konkretiseras och förankras. Ett bra sätt att skaffa sig en fördjupad förståelse för det matematiskaspråket är att samtal och diskutera, ord och begrepp.

Konkretisering med hjälp av pengar procentberäkningar och procenträkning rör många gånger pengar, därför kan det vara lämpligt att använda pengar som ett hjälpmedel för att konretisera procentberäkning.

2 comments on “Matematik som språk

 1. Kalle

  Hej!

  Denna “databas” är konstruerad enkom i kommersiellt syfte för att driva trafik. Sanningshalten i artiklarna är usel och allt är taffligt skrivet.

  Töntar.

  //Kalle

  1. admin

   Hej Kalle!
   Tråkigt att du inte anser att artiklarna uppfyller dina kvalitetskrav. Vi är medvetna om att artiklarna är av väldigt varierande kvalité, exempelvis saknar vi en expert på matematik, kanske du är intresserad av att skriva ett par riktigt bra faktatexter och publicera dem på denna sida?
   Hälsningar
   /Admin

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *