Pachinko – ett spel som leder till spelmissbruk i Japan

Har du någonsin hört talas om Panchinko? Inte? Då kan jag berätta för dig att Panchinko är en slags spelmaskin, fylld med järnkulor, så kallade panchinokulor. Till skillnad från många av våra västerländska casinospel, kan  man inte vinna pengar på Panchinko. Spelet går istället ut på att vinna så många av dessa järnkulor som möjligt. Vid vinst erhåller spelaren därför fler kulor,emedan den som förlorar ett spel också förlorar den satsade kulan. Panchinko är ett otroligt populärt spel bland den japanska befolkningen och om du hade bott i Japan eller Taiwan skulle du högst sannolikt varit mer än bekantat dig med denna lilla spelautomat.

Precis som många andra spel av denna sort är Panchinko ett fulländat turspel, där spelaren inte har någon som helst möjlighet att påverkat utfallet. Detta till trots är Panchinko uppskattat av massan och spelet sysselsätter idag mer än 300 000 människor i Japan. Det är tre gånger så många som den japanska stålindustrin sysselsätter.

Den som är intresserad av att lära sig japanska, kan det vara av intresse att veta att Panchinko skrivs på följande vis på japanska パチンコ.  Exakt vad Panchinko betyder är omdiskuterat och något oklart. Dock finns det som hävdar att begreppet Panchinko härstammar från 1930 talet och kommer från det Japanska ordet “panchi-panchi” som syftar på det klickande ljud som uppstår när små föremål slår ihop.

Eftersom spel och dobbel med möjlighet att tjäna pengar inte är tillåtet i Japan. Går det ej att vinna några pengar på Panchinko, dock kan man många gånger byta ut de vunna pachinkokulorna mot olika varor. Detta utbyte sker emellertid inte inne i spelhallen utan snarare lite diskret i en närliggande butik.

Den mörka sidan av Panchinko är att väldigt många japaner spelmissbrukar detta spel. Under flera timmar i veckan, ägnar sig delar av befolkningen i Japan med att spela bort pengar på maskinerna. Det har även antyts att Panchinko-industrin är nära sammanbunden med den Japanska maffian (Yakuza).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *