Raw food

Begreppet Raw food eller levande föda myntades av Ann Wigmore, en kvinna från Litauen som utvandrade till Amerika. Hon drabbades av flera svåra sjukdomar och började experimentera med kosten genom att fokusera på att bl.a. äta groddade frön, gröna blad och pressat vetegräs.Hon upplevde att kroppen rensade ut gifter och läkte sig själv om hon åt lättsmält näring som är fullproppad med nyttigheter.

Hon ansåg att det är två tillstånd som orsakar sjukdom. Det ena är förgiftning och det andra bristtillstånd. Hon arbetade runt hela världen med att hjälpa sjuka människor. Ann Wigmore erhöll bl.a. ett stipendium från Nobelstiftelsen som erkännande för arbete inom ungdomsforskning och för studier kring regenerering av människans celler och vävnader.

Grundtanken med Raw food eller levande föda är att vi behöver enzymer för att bryta ner maten. Människokroppen tillverkar en del av dessa, men vi behöver också fylla på förrådet genom födan.

När vi värmer upp maten över 43 grader Celsius förstörs enzymerna i maten och kommer inte kroppen till del. I Raw food dieten äter man därmed inte kokt eller stekt mat utan främst färska grönsaker, nötter, frukt, bär groddar alger etc.

Maten består således av mixade soppor, sallader, pastejer, pureer, avocado, nöt och frömjölk samt färsk frukt och grönsaker. Man tillsätter inte heller rafinerat socker utan enbart naturligt förekommande fruktsocker. Ägg, mjölkprodukter eller animaliska produkter ingår inte heller bortsett från honung.

Man behöver inte protein från djur, då proteinet i groddad säd ökar 2,5 gånger och under groddningen bryts proteinet ner till enkla aminosyror. Fett får man i sig främst från Avocado, men även oljor. Kosten är extremt rik på vitaminer och enzymer och innehåller mycket långsamma kolhydrater som ger en balanserad blodsockernivå.

Ann Wigmores begrepp Levande föda introducerades i Sverige på 1970-talet men Ann Wigmore förolyckades olyckligtvis i en brand när hon var 86 år gammal.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *