ROT-avdrag  Några saker att följa

 Tack vare ROT-avdraget är det mängder av människor som väljer att låta byggfirmor genomföra allt från enklare tapetseringar till mer avancerade badrumsrenoveringar. Tack vare avdraget betalar man bara halva arbetskostnaden. Men för att få göra ROT-avdrag för badrumsrenovering (eller annan renovering) finns det vissa regler man bör följa. Detta är några av dem.

Bygga nytt och bygga till

Avdraget är enbart till för att renovera och förbättra lägenheter eller fastigheter. Med andra ord är det inte möjligt att göra ROT-avdrag för att exempelvis bygga en friggebod, gästhus eller annan ny byggnad på tomten. Det andra man bör tänka på är att huset man äger inte får vara helt nytt. När ett helt nytt hus byggs upp behöver inte ägaren betala någon fastighetsskatt i fem år. Men under dessa fem år går det inte heller att göra något ROT-avdrag. En av orsakerna till detta kan mycket väl vara att man annars skulle kunna utnyttja avdraget redan i byggnationen av huset. Genom att säga att det är ”renovering” invändigt skulle avdraget kunna göras trots att det handlar om att bygga upp det nya husets innerväggar m.m.

ROT-avdrag för renovering av badrumSumman och inkomsten

Ända sedan ROT-avdraget infördes så har summan 50.000 legat som gräns för avdrag. Genom att logga in på sin sida på skatteverkets hemsida kan man se hur mycket av ROT-avdraget man utnyttjat och därmed också hur mycket man har kvar under gällande år. Har man en renovering som kommer att kosta mer än 100.000 kan det därför vara ekonomiskt genomtänkt att förlägga halva kostnaden ett år och halva kommande år. I de fall det är två personer som står som ägare av bostaden kan bägge personerna göra avdrag på samma arbete.

Man behöver alltså inte ställa halva kostnaden på en faktura på ena personen och halva på andra. Så länge man äger fastigheten tillsammans får avdraget göras tillsammans. Tack vare det får många möjligheten att göra avdrag på hela 100.000kr per år vilket oftast räcker för att renovera stora delar av huset. Men även om gränsen är 50.000 så betyder det inte att alla har rätten att göra avdrag på denna summa. ROT är så kallat skatteavdrag vilket betyder att man drar av från den skatt man betalat under året. Med andra ord måste man ha betalat minst 50.000kr i skatt för att kunna dra av detta. Mer info går att hitta på skatteverkets hemsida. Sök på ROT-avdrag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *