Skinnsoffor – soffor klädda i läder och skinn

Soffor klädda i skinn eller skinn kallas skinnsoffor. Läder och skinn är flexibla och hållbara material och lämpar sig därför väldigt väl som möbelklädsel. Skinnsoffor finns i en rad olika modeller, färger och utföranden, ändå förknippas soffor i skinn och läder oftast med en klassisk och tidlös design.

Skinnsoffor har även kommit att bli en överklassens soffa, kanske beror detta på att det inledningsvis bara vara överklassen som kunde kosta på sig denna möbel. Trots att soffor nu är var mans egendom, i varje fall i västvärlden, har skinnsoffor förblivit en möbel få förunnad. Givetvis kan man inte hellre bortse från det faktum att skinnsoffor också idag kostar mer än vad de anser sig vilja spendera på en soffa.

Den främsta anledning till skinnsoffans jämförelsevis höga pris, är att skinn och läder är relativt dyra material.Läder och skinn tillverkas av djurhudar eller fullständigt syntetiskt, för tillverkning av äkta skinnsoffor används vanligen hudar från avliden eller slaktad boskap. Men innan djurhudarna kan användas som möbelklädsel behandlas och impregneras de för att förhindra förruttnelse. Syntetiskt tillverkade skinnsoffor blir emellertid allt vanligare, detta beror förmodligen främst på de förhållandevis låga produktionskostnaden för konstgjorda skinn samt en förändrad djursyn.

Chesterfield en typisk brittisk skinnsoffa

Skinnsoffor är en typisk engelsk företeelse. De fösta sofforna i läder tillverkades förmodligen någon gång under 1800-talet och troligen i Storbritannien. Än idag är de brittiska skinnsofforna högt aktade och efterfrågade runt om i världen. Särskilt högt anseende har Chesterfield soffor, vid tillverkning av denna typ av skinnsoffa tillämpas tekniker och metoder som har används allt sedan sedan 1780. Chesterfields soffor och fåtöljer tillverkas för hand och färdigställandet av en möbel tar vanligtvis ett par veckor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *