Skorstenslös kamin

En skorstenslös kamin är precis som namnet antyder en skorstensfri öppen spis som inte kräver någon skorsten för att kunna användas. Den skorstenslösa kaminen avger varken sot, lukt eller någon betydande rök, istället avges enbart vattenånga och en minimal mängd kolföreningar. I övrigt fungerar denna typ av kamin precis som andra traditionella eldstäder.

Skorstenslös kamin kallas ibland för etanolkamin detta eftersom etanol används som bränsle. Kaminer utan skorsten har under många år används i både USA och andra delar av Europa. I Sverige betraktades denna typ av skorstenslös kamin länge med en viss skepsis. Skeptikerna och de avogt inställda fick vatten på sin kvarn när Räddningsverket 2007 gick ut och varnade för skorstenslösa kaminer. Sedan dess har säkerheten rörande kaminer av detta sett över och numera måste denna typ av produkt kvalitetsgranskas innan den får säljs på marknaden. Ett par välkända märken på etanolkaminer är Amerikanska Real flame Tyska Blomus.

Kaminer som är skorstenslösa har flera fördelar. En av dessa är att de är lätta att installera, en annan att de enkelt går att flytta.  En etanolkamin utan skorsten kostar i regel ungefär 6000- 20000kr och en flaska med bioetanol-bränsle ca 500kr.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *