Vad betyder pretentiös?

Det svenska språket består av många användbara ord, ett av dessa är pretentiös. Men vad betyder ordet pretentiös egentligen?

Att vara pretentiös betyder att man gör någon form av anspråk. Det kan exempelvis handla om att man gör ett omotiverat överdrivet påstående. Pretentiös kan också den som ställer väldigt höga krav på sin andras förmåga och skicklighet anses för att vara. I att vara pretentiös ingår även ett visst mått av missbedömning, antingen överskattar man sin egen förmåga eller också misstolkar man en uppgift och ägnar denna obefogat mycket tid.

Begreppet pretentiös har kommit att få en negativ klang i det svenska språket och ordet kopplas ofta ihop med stroppighet, överlägsenhet, arrogans, skrytsamhet, övermod, högfärdighet, fordringsfullhet, förmätenhet och andra negativt laddade termer. En ambitiös och en pretentiös individ ligger varandra mycket nära i sin strävan, en avgörande skillnad dem emellan är emellertid oftast hur man väljer att uttrycka sin vilja och sina ambitioner.

6 comments on “Vad betyder pretentiös?

 1. Saila Olsson

  Tolkar man det pretentiöst om jag påpekar på ett grammatiskt fel som har brett ut sig på senare år! Att använda DERAS strävan när det ska heta SIN strävan. Jag är kanske gammalmodig som gillar att man håller sig till det gamla rättesnöret.

  1. admin

   Möjligtvis en aning, men jag tycker du gör helt rätt som håller på det som är rätt och riktigt!

   Texten är i varje fall korrigerad nu 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *