Trymå – fransk spegelvägg

Trymå kommer av det franska ordet trumeau som betyder fönster- eller väggpelare. Trymåer avser med andra ord speglar som fästes mellan fönster, en konstruktion som ibland återfinns i luxuösa byggnader och våningar I det svenska språket avser beteckningen trymå även en vägg som är fullständigt täckt av speglar, en spegelvägg. Spegelväggar av detta slag kan du hitta exempelvis på en balettakademi.  En trymå är både vacker och användbar, stora speglar skapar även en känsla av att rum är större än vad de verkligen är. Den som önskar en egen trymå i sitt hem vänder sig lämpligen till en  utbildad glasmästare för vidare information.

Speglar i Versailles

Det första spegelväggarna upprättades av Ludvig XIV i Frankrike år 1684. Ludvig hyrde in duktiga glasmästare från dåtidens stora kulturstad Venedig, resultatet av glasmästarnas arbete blev ,Galeroe des Glaces, spegelsalen i Versaillies. Salen består av 357 olika speglar och är över 70meter lång, varje spegel är elegant utsmyckade och målade i guldfärg. För den som så önskar är det möjligt att besöka den fantastiska salen för att beskåda ett av våra världskulturarv.

One comment on “Trymå – fransk spegelvägg

  1. mikerosss

    Beneficial info and excellent design you got here! I want to thank you for sharing your ideas and putting the time into the stuff you publish! Great work!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *