Industriportar

Portar och dörrar som används inom produktions-, verkstads- och industrisektorn kallas industriportar. Denna typ av dörrsystem används även av vissa butiker och lager. Beteckningen industriport åsyftar vanligen  en form av garagedörr gjord i plåt, plast eller någon annan form av metall. Gemensamt för många industriportar är att de är konstruerade för att hålla i extremt tuffa miljöer. Hållbarhet, stabilitet och smidighet är därför högprioriterade egenskaper för en industriport.

Ofta är dörrarna inom industrin enkla och avskalade men användning av avancerade högteknologiska dörrar kan även förekomma. Många industriportar har en dörr inbyggd i porten, så att man inte behöver öppna hela anordning för att beträda lokalen till fots. Att ansluta en portöppnare till industriporten underlättar öppnandet av porten ytterligare , en portöppnare är en elektronisk anordning som underlättar öppnandet av dörren.

En fullständigt öppnad industriport föranleder ett stort energi utsläpp, därför är det en god idé att hålla dessa jättelika portar stängda i den mån det är möjligt. En annan viktigt faktor för att minska värmeutsläppet är att porten hålls välisolerad, en del industriportar har goda isolerande förmågor men många saknar helt dessa egenskaper.

Priserna på industriportar ligger mellan ca 10 000 och 100 000kr, en del försäljare inkluderar fönster och portdörr i priset andra inte. För den som önskar automatiskt eller mekanisk portöppning tillkommer kostnader för dessa alternativ om inget annat anges vid köp.

Några vanliga typer av portar och anordningar som ofta brukar räknas som om industriportar är:

  • Rullportar
  • Rullgaller eller rulljalusier
  • Vikportar
  • Garageportar avsedda för industriellt bruk
  • Slagportar
  • Takskjutsportar

Ibland klassas även vanliga garagedörrar som industriportar men vanligtvis görs en åtskillnad mellan anordningar som används för hemmabruk och portar som är avsedda för industrier och verksamheter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *