Vad är diabetes? Fakta, symptom och behandling av diabetes typ 1

Diabetes hos barn och ungdomar

Barn- och ungdomsdiabetes medicinskt benämnd diabetes Typ 1 även kallad är en felprogrammering av immunförsvaret som yttrar sig i att kroppen bildar antikroppar mot de celler i bukspottkörteln som bildar insulin: betacellerna.

diabetes
Det är viktigt att övervaka sockervärdena då man lider av diabetes.

Hela kroppen, muskler och hjärna, behöver ständigt energi för att kunna fungera. Energin får man genom maten men för att blodet skall kunna leverera energin till alla cellerna i kroppen behövs en “leverantör” eller en nyckel. Leverantören/nyckeln är insulinet.

Hos friska människor sköter bukspottkörteln själv om doseringen av insulinet i takt med att personen ifråga äter eller fastar. Diabetikern måste själv tillföra sitt insulin genom att injicera det ett antal gånger om dagen. Det är därför viktigt att en diabetiker lever regelbundet, d v s äter med jämna mellanrum, äter bra mat (mager och fiberrik) och motionerar. Slarvar man med måltiderna eller lever på godis blir blodsockerkurvan oregelbunden med värden som pendlar mellan mycket höga resp låga. I det långa loppet kan ständigt höga blodsockervärden leda till syn-, kärl- och njurskador.

Diabetes är åtminstone än så länge obotligt och livslångt. Man växer med andra ord inte ifrån det, något som många tror. Det bedrivs emellertid oerhört intensiv forskning inom diabetes och man tror att man skall kunna bota diabetes inom 10-15 år.

Intressant fakta om diabetes och det svenska språket: Visste du att diabetes tidigare kallades sockersjuka? Nu har man slutat upp med detta eftersom man lätt , felaktigt kan få för sig att det är sockret som gör individen sjuk.

Diabetikern tål inte ett för högt blodsocker

Den som har diabetes och äter som vanligt utan att injicera insulin får en allt högre sockerhalt i blodet men energin kommer inte vidare till cellerna eftersom leverantören, insulinet, saknas. Detta kan man mäta genom ett enkelt blodprov som ger besked om blodsockerhalten. Efter en tid märker den drabbade det genom att han känner sig allt tröttare, måste dricka mycket och producerar en stor mängd urin.

Problemet löses genom att diabetikern får sitt insulin insprutat i låret, skinkan eller magen en eller flera gånger per dygn (beroende bl a på ålder). Mängden insulin är individuell och ställs in på sjukhuset i samarbete med bl a en dietist som sätter samman en måltidslista utifrån diabetikerns ålder, vikt, förväntad kaloriförbrukning etc.

Symptom vid diabetes orsakad av lågt blodsocker – insulinkänning

Insulinet har till uppgift att sänka blodsockerhalten genom att leverera energin från blodet till kroppens alla celler. Även motion kräver energi och sänker blodsockerhalten. Om blodsockerhalten blir för låg (för barn i regel lägre än 5 mmol/l) kan något av följande symptom uppkomma:

Diabetikern…

  • blir likblek
  • kallsvettig
  • argsint eller ledsen
  • illamående
  • får magont
  • känner sig trött och orkeslös

Behandling vid förmodad insulinkänning

Om känningen uppkommer strax före en måltid (ca 15 min) räcker det med att ge diabetikern ett glas mjölk. Detta höjer blodsockret snabbt men höjningen varar å andra sidan inte så länge utan mer kolhydratrik kost måste tillföras inom kort.

Är det långt till nästa måltid ger man diabetikern ett glas mjölk följt av en smörgås eller en frukt. Tänk på att en grövre smörgås innehåller långsamma kolhydrater som varar längre och ger en långsammare stegring än något sött, t ex en kaka som ger en kraftigare stegring som går över snabbare.

Många gånger kan en insulinkänning ge illamående vilket i sin tur innebär att diabetikern inte är speciellt intresserad av att äta. Ett glas mjölk brukar vara lättare att få ned och eftersom den höjer blodsockret snabbt känner diabetikern sig bättre och kan få ned något med varaktigare effekt.

Skulle insulinkänningen vara riktigt allvarlig, d v s så pass att diabetikern inte är kontaktbar eller t o m medvetslös, är det inte lämpligt att stoppa något födoämne/dryck i munnen eftersom detta kan åstadkomma en kvävning. Stryk istället lite honung på tandköttet. Blodkärlen i tandköttet tar snabbt upp sockret och diabetikern repar sig relativt snabbt. Ge diabetikern därför något att äta så att blodsockret håller sig på en mer lagom nivå.

För mer fakta och information om diabetes rekommenderar vi ett besök hos Diabetesförbundet eller butiken för diabetes väskor, druvsocker & andra hjälpmedel.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *