Vad betyder ambitiös?

I ett svenskt lexikon kan man hitta en mängd ord, ett sådant är ambitiös. Bakgrunden till varför denna text kom till är att inte alla kan svara på frågan “vad betyder ambitiös?

En ambitiös person tar den uppgift som ligger för hands på fullaste allvar. Denne är med andra ord mycket driven och extremt hängiven sitt arbete. Vanligen vet den ambitiösa vad denne vill uppnå med sitt arbete, men denna typ av medvetenhet är ingalunda ett måste. Att vara ambitiös betyder såldes inte per automatik att man är medveten om vad man vill åstadkomma. Ett par synonymer till ambitiös: målmedveten, driven och dedikerad.

Några exempel på situationer där personer kan utmärka sig genom att vara ytterst ambitiösa:

 • Att man tar tillfället i akt och infinner sig på arbetet en timme tidigare än alla andra.
 • Att ta en löptur klockan sex på söndagsmorgonen.
 • Att gå till gymmet på julafton efter julmaten.

 

2 comments on “Vad betyder ambitiös?

  1. admin

   Hej Helena,
   De båda orden är synonymer med ungefär samma innebörd. Men beroende på vilken innebörd man väljer att lägga i orden kan man ana en viss nyansskillnad.

   En driftig person utmärker sig genom att vara mycket resultatinriktad, företagsam och där omgivningen ser resultaten. Möjligtvis skulle man kunna hävda att det går att vara ambitiös utan att man för den sakens skull får något uträttat. Ambitiöst arbete genererar således inte per automatik i ett tydligt resultat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *