Vad betyder vintage?

Ursprungligen är vintage ett latinskt ord som betyder vinskörd eller “tid för vin”. I franskan och engelskan kom sedan begreppet att används i beskrivningar av vin. När vintage används i avseende på vin, syftar man på ett vällagrat vin gjort på kvalitetsdruvor.

Vintage är numera ett mer generellt uttryck som åsyftar något “gammalt och fint” och kan används för att beskriva vin, mode och inredning.  När beteckningen vintage används i samband med kläder och inredning åsyftas ett mode från en annan tidigare tid eller en annan epok. Benämningen vintage är väldigt flytande somliga hävdar att plaggen eller möblemanget behöver vara minst 25-30 år gamla för att kunna kallas vintage men detta är ingen allmänt vedertagen definition. En bredare defintion av begreppet vintage är att modet behöver ha gått ur tiden, det vill säga passerat förbi och ersatts av ett eller flera andra moden.

2 comments on “Vad betyder vintage?

  1. admin

   Hej Daniella!
   Tyvärr måste jag säga nej till det. Hade gärna låtit er använda den i utbyte mot en länk till min sida om det inte var som så att Google ogillar när man publicerar samma text flera gånger om.
   /Admin

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *