Återfukta eller torka ut håret?

2014-10-17 07.45.43Det finns proffs här i världen samtidigt som det finns amatörer. Detta är en guide för de som inte vet så mycket om sitt hår, men som gärna lär sig mer. Den kan förhoppningsvis hjälpa de som försöker trassla sig ut från hårdjungeln. Detta oavsett om du vill vara snygg till vardag eller fest.

Torrt hår

Det finns människor som dagligen går runt och kliar sig i hårbottnen, som har ett förskräckligt hår och som ser ut att falla av vilken sekund som helst. Detta kan vara ett tecken på torrt och frissigt hår.

Det man kan göra för att förhindra torrt hår är att:

 • Köpa ett schampo och ett balsam utan sulfater, alkoholer eller silikoner. Dessa tre torkar ut och förstör håret.
 • Ha en bra olja till hands som återfuktar håret, och använda den varje dag och på så vis både ge håret glans och det en god doft
 • Försöka avstå från hårspray och likande produkter då de både torkar ut och förstör håret samtidigt som de förstör miljön.
 • Göra en inpackning på håret och därefter och linda plast folie runt huvudet. Det ser lustigt ut men gör håret väldigt gott.

 

Fettigt hår:

 • Försök att inte använda för mycket balsam, då håret lättare blir fettigt. Det ska ungefär vara stor som en fem-krona när du har det i handen.
 • Köp schampo och balsam som är skapat för att motverka fettigt hår.
 • Försök att massera hårsäckarna (hårbottnen), och på så vis öppna upp dem, det är nämligen hårsäckarna som styr hur fettigt ditt hår är. Håret växer också snabbare om man kontinuerligt masserar sin hårbotten. Detta för att sätta fart på blodcirkulationen och håret börjar växa mer. Du masserar din hårbotten genom att enkelt ta händerna och gör stora cirklar över hela skalpen.

Saker som kan vara bra att veta:

 • Håret består utav fjällskickt och om det kommer in sulfater under dessa så blir håret helt förstört, det kan därför vara en god idé även för dig med fettigt hår liksom för dig med torrt hår, att undvika sulfater. Sulfater finns i billigare schampon och balsam så ibland kan det vara värt att lägga lite extra pengar
 • De två hårtyperna som står ovan är de allra vanligaste, dock så finns det många mer varianter och hårtyper. Det finns också produkter till de flesta så det gäller att testa sig fram och hitta det som passar en själv bäst.
 • Om du är nybörjare är ett tips att prata med din frisör så att du inte kostar på dig något som inte alls stämmer med ditt hår.
 • Det är aldrig bra att ha i för mycket saker i håret. Ibland kan det därför vara så att man helt enkelt får gilla läget.

Hoppas du vet lite mer om hur du ska behandla ditt hår på bästa sätt. Och kom ihåg att aldrig bekosta någonting som du inte är helt säker på funkar för dig. Prata med en frisör så ger de dig tips till bra produkter.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *