Välj rätt webhotell

Att skaffa hemsida går att göra helt gratis. Det finns en mängd sidor som erbjuder gratis bloggar eller alternativ på hemsidor. Men det finns alltid en nackdel med dessa gratisvarianter. Oavsett vilken variant som väljs så finns det begränsningar. För de som vill känna sig helt fri är en helt egen domän det enda rätta alterantivet. För att kunna ha en domän behöver man ha konto på ett webbhotell (där domänen placeras). Vilket ska då väljas?

Några av de punkter man kan fundera över innan val av webbhotell är följande:

  1. Bindningstiden

Att binda upp sig för ett år får man räkna med när man köper plats på webbhotell men vissa har betydligt längre bindningstider. Vem vet vad man gör om ett år och hur behovet finns då? Kanske kan det vara värt att betala lite extra men har möjligheten att byta webbhotell om man är missnöjd efter ett år.

  1. Kontaktmöjligheter

Det är lika möjligt att välja ett svenskt som en amerikanskt webbhotell. Det handlar bara om att man måste behärska språket. Då inte bara när man ska göra egna inställningar utan även när man kommer i kontakt med supporten. Språket är alltså ena punkten att ta ställning till. Den andra är möjligheten att få tag på supporten. Detta utifrån om man kan maila, ringa osv för att få tag på dem.

  1. Flera domäner

Det finns webbhotell som enbart erbjuder en domän per hotellplats. Det kan vara smidigt för de som enbart är ute efter en enda domän. Priset hålls därmed också nere något i jämförelse mot de som erbjuder flera platser. Men här bör man tänka sig för ett varv extra. Att fastna för priset och lockas till ”en domän” kan vara dumdristigt i längden. Det kanske är smart i början men vad händer om man vill ha en ytterligare domän?

  1. Kostnaden

Självklart ska priset spela in. Får man samma sak på två ställen så ska man ju ta det billigaste. Men det handlar även om att jämföra priset på olika tilläggstjänster. Kostar det extra om man ska ha tillräckligt med lagringsutrymme?

  1. Kunskap

Detta sitter lite ihop med punkt nummer tre. De webbhotell som enbart erbjuder en domän brukar ha ett helt annat bakomliggande system. Det är helt enkelt enklare för de som aldrig förut använt sig av ett sånt system att förstå.

Så vad avgör valet? Mycket beror på kunskap och budget.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *