Danmarks kyrka i Uppsala stift

I Uppsala stift finner du Danmarks kyrka, byggd omkring år 1300. Den första kyrkan hade inget torn och var byggd i sten. Senare omkring 1490 byggde man till ett torn och ett kor. Efter det har inte så mycket förändrats på kyrkans utsida. Blixten har slagit ned någon gång så kyrktornet rasat och yttertaket har brunnit upp.

Man vet ungefär hur Danmarks kyrka byggdes. De började med en grund av stora stenar och sen fortsatte de med att bygga vidare med tegel. För att spara på tegel, som var mycket dyrt, byggde man väggen ihålig och lade sedan grus och jord emellan. När väggarna sedan var klara byggde man valv av tegelsten som innertak.

Innertaket putsades och smyckades sedan med målningar som berättade om händelser ur bibeln. Ofta var de gjorda som serier så att alla kunde förstå. Av det som sades i kyrkan förstod bonden inte mycket. Både bibelns text och det prästen sa var på latin. Därför var det bra att bonden kunde titta på bilderna och förstå dem.

Om det fanns en kyrka här innan den nuvarande kyrkan vet man inte. Troligtvis fanns det en träkyrka i närheten. Det tror man för att man har på runstenar kunnat se att det fanns kristna här redan innan år 1300.

Danmarks kyrka

Kyrkans målningar

Kyrkans målningar är gjorda av två målare som levde på medeltiden. Den ene var Johannes Rosenrod och den andre var Albertus Pictor. Johannes målningar finns mitt i kyrkan och Albertus målningar finns i koret som byggdes till omkring 1490. På 1700-talet blev det på modet att måla kyrkans väggar med vit färg. När man sedan på 1800-talet ville få fram de gamla målningarna som gjorts av Albertus Pictor i korets tak gick det inte. Man fick istället försöka måla av det man kunde se och sedan lägga till annat från Albertus målningar i andra kyrkor. Sedan fick målaren måla upp allting ungefär som det hade varit från början.

Dopfunt

Dopfuntens nedre del från 1200-talet är gjord i kalksten. Efter ett antal års användande tröttnade församlingen på sin dopfunt och slängde ut den. Där låg den år efter år och snart var den alldeles trasig. Långt senare kom en period då man tyckte att gamla saker var fina igen och dopfunten lagades. Dopfuntens övre del var så trasig att man måste göra om den helt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *