Högskoleprovet, inte bara för studenter

Högskoleprovet har utvecklats till närmare en institution i Sverige sedan starten 1977, provet är ursprungligen framtagen för att blivande studenter skall kunna genomföra provet och därmed mäta sina kunskaper gällande sin förmåga att studera högre utbildningar. Dessa gäller även fortfarande och cirka en tredjedel av högskoleplatserna tilldelas de som skrivit ett bra resultat på högskoleproven eftersom även detta vägs in vid antagningarna till högskola.

Men förutan alla blivande eller möjligtvis blivande studenter så är det en stor grupp människor från alla åldersgrupper över hela landet som ofta, en del alltid, gör någon av de två prov som hålls varje år. Ungefär mellan 50,000 och 60,000 skriver provet vid varje tillfälle, vårprovet drar oftast det högre antalet och det har till och med något år varit över 70,000 som har skrivit provet.

Det hålls, som tidigare nämnts, två prov per år, ett vårprov i mars eller april och ett höstprov i oktober, det exakta provdatumet ändrats från år till år eftersom det alltid hålls på en lördag. Datum för sista anmälningsdag är alltid den samma, den 15e februari respektive den 15e september och då skalla även anmälningsavgiften, som är på 350 kronor, vara erlagd, den avgiften betalas inte tillbaka om någon uteblir.

Det skulle heller aldrig fungera i praktiken med återbetalningar, för många skulle anmäla sig ”bara i falla att” och det skulle anstränga provorterna till bristningsgränsen, nu är detta inte alls ett problem och avgiften är så pass låg att det inte är någon ekonomisk anspänning för de som missar sitt prov.

Författaren av denna lilla informationstext driven även en blogg inom samma ämne , uppdateringarna av bloggen sker ojämnt och är av mer personlig karaktär, så ha överseende med detta, bloggen innehåller dock ett bra urval av länkar till de hemsidor som har en djupare information om högskoleproven så välkommen att kolla in högskoleproven.se .

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *