Huvudlöss

Huvudlusen är en två till tre millimeter lång grågul liten insekt. Lusens ägg kallas gnetter och är ca en millimeter långa, gulvita och ovala. Gnetterna sitter fästa nära hårbotten på huvudets hårstrån. Gnetterna är ofta lättare att upptäcka än själva lössen. Även om man hittar gnetter på hårstrån är det inte säkert att man har en aktiv lussmitta eftersom rester av äggen kan finnas kvar långt efter att man blivit av med lössen.

Spridning
Huvudlöss drabbar främst barn och deras närstående. Lössen sprids genom kontakt huvud mot huvud t.ex. när man sover intill någon smittad eller läser sagor med huvuden ihop. De kan inte överleva länge om det blir kallare än 30 grader Celcius så de kan normalt inte spridas genom mössor eller sängkläder.

Huvudlusen trivs bäst i torrt nytvättat hår, så om man drabbas beror det inte på dålig hygien. Det är viktigt att behandla för att hindra spridning. Du kan köpa receptfria lusmedel på apoteket och behandla själv.

Symptom
Huvudlössens bett kan ge klåda men man kan vara drabbad utan att det kliar.

Behandling

För att upptäcka och bli av med löss är regelbunden luskamning det mest effektiva. Så här gör du:

  • Börja med att kamma igenom bakhuvudet. Gör en lodrät bena och kamma håret åt vardera sidan.
  • Gör en ny bena precis intill. Kamma på detta sätt igenom hela håret från ena sidan till den andra.
  • Kamma därefter igenom håret på hjässan, bena för bena tills du kammat igenom hela håret.
  • Kamma sedan håret från pannan till nacken och tillbaka.

Förebygga huvudlöss

Det bästa sättet att förebygga smitta av löss är att regelbundet undersöka håret med en luskam. Smittan sprids vanligen mellan barn i samband med dagis och skolstart så det är bra att vara extra uppmärksam då. Om någon i en familj eller barngrupp har löss bör även de övriga undersökas noga med luskam. Lusen överlever bara något dygn utanför hårbotten men det är naturligtvis bra att tvätta sängkläder med jämna mellanrum om man vet att man varit drabbad.

Läkemedel mot löss

På apoteket finns olika typer av receptfria lusmedel. Många löss är resistenta mot vissa läkemedel mot löss så istället kan medlen som innehåller växtbaserade oljor och som appliceras i hår och hårbotten användas då de effektivt kväver lössen.

Traditionella läkemedel mot löss finns fortfarande att köpa.. Vid användning av dessa är det ytterst viktigt att bruksanvisningen följs noga. Det är enbart den som har löss som ska behandlas. Man kan inte behandla förebyggande. Det ökar bara risken att lössen blir motståndskraftiga mot läkemedlet.

Tillägg:
Den senaste tiden har problemen med huvudlöss tilltagit. Huvudskälet till detta tros vara att kunskaperna om hur man bäst bekämpar löss är begränsade hos det svenska folket. Nedan kan du lyssna på ett inslag från Sveriges radio, SR.se om ökningen, dess konsekvenser och förmodade orsaker:

Lyssna: Huvudlöss blir allt vanligare i Sverige

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *