Lödöse under medeltiden

Det finns en mängd olika fantastiska platser runtom i Sverige som är väl värda att besöka, nedan finner du en text full av fakta och information om den medeltida staden Lödöse utanför Göteborg.

Att leva i Lödöse

Människorna i Lödöse bodde i små trånga hus för att hålla värmen. Golvet var stampad jord och man sov i smala träsängar längs väggarna. Huset var byggt av tegelstenar som tillverkades vid tegelstensbruket. Man blandade lera och halm som lades i formar och fick stå i solen. Sedan brände man teglet i en ugn.

Familjerna bestod oftast av två vuxna och två eller tre barn. Hygienen var nog inte den bästa och det fanns gott om loppor och löss. Medellängden var 170 cm för män och 155 cm för kvinnor. Mamman i familjen var vanligen gravid ett tiotal gånger, men de flesta barnen dog vid födelsen eller strax efter. Pappan arbetade vid båtbyggeriet, myntfabriken eller tegelstensbruket.

Lödöse
Lödöse hus som det tros ha sett ut

Transporter

För Lödöseborna var Göta Älv motorvägen. Man tror att närheten till vattnet avgjorde var Lödöse byggdes. Staden blev Sveriges hamnstad mot väster. Under medeltiden var det bekvämast att resa vattenvägen. Till lands var det häst och vagn i skumpiga hjulspår som gällde.

Kyrkor och munkar

Många kyrkor i Sverige byggdes på 1100-talet. När man sprängde där Lödöse en gång legat hittade man skelett och några skrifter. Av skrifterna kunde man läsa att man sprängt bort resterna av St Olavs kyrkan och dess kyrkogård. St Olav var sjöfararnas helgon.

En annan kyrka från 1100-talet är St Peders kyrka. Denna kyrka, som var 40 m lång, var den första i Lödöse. År 1846 byggde man en ny kyrka på samma plats som såg likadan ut som den första. Än idag finns St Pederskyrkan kvar, men den är inte lika lång.

Myntfabriken

Mitt inne i Lödöse låg myntfabriken. Den kom till 1140 och lades ner 1368 tror man. Lödöse myntfabrik var en av Sveriges fem största. Varje mynt gjordes för hand. Man lade en bit silver på en läderbit och slog till hårt med en hammare med en stämpel i ändan. Träffade man sidan av myntet var det bara att smälta ner det igen. Kungen bestämde hur stämpeln skulle se ut.

Djur i byn/stan

I varje familj hade man något djur. De vanligaste djuren var höns, gäss, svin, får getter, oxar och kor. Av djuren fick man viktiga varor som mjölk, ost, ägg och kött. Hönorna var mindre än idag och äggen bara ca 4 cm. Djuren var viktiga i stadens hushållning, men såldes också till andra länder.

Lödöse försvinner

År 1473 kom ett brev till Lödöseborna från regeringen. I brevet stod det att folket skulle bosätta sig nedanför Bohus fästning (där Göteborg ligger idag).

Fästningen hade nämligen intagits av norrmännen och dom krävde pengar av alla båtar som skulle fortsätta till Lödöse. Handeln med Lödöse minskade snabbt genom norrmännens tull och därför bestämde regeringen att staden skulle flytta.

De flesta flyttade, men några stannade kvar i sina hus. På 1500-talet revs klostret, när protestantismen infördes. Ända till 1646 fanns det folk kvar i Lödöse, men då fick Lödöse inte längre vara stad. Kvar av gamla Lödöse var bara båtbyggeriet.

Externa resurser:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *