Olika hushållsnära tjänster

När RUT-avdraget infördes, efter viss debatt i riksdagen, år 2007 innebar det att det blev möjligt att beställa en rad olika tjänster för halva priset mot tidigare. Snabbt seglade städföretagen upp som de stora vinnarna men sedan hakade även andra tjänsteföretag på trenden. För även om många förknippar RUT med hemstädning så finns det en rad olika tjänster man kan få ”halva priset” på.

Läxhjälp

När läxhjälp fördes in på listan över hushållsnära tjänster blev debatten högljudd. Vissa partier ansåg att detta var ett sätt att bygga vidare på de klyftor som redan fanns i samhället. Detta eftersom man tog skattemedel och subventionerade läxhjälp och att det främst var de rika som hade råd med detta.  De som var för förslaget menade att just halvering av priset verkligen skulle underlätta för alla att ha råd. Debatten var inte bara bland partierna utan fördes även i dagstidningar av debattörer och enskilda privatpersoner. Oavsett vad man tycker finns idag läxhjälp att få till subventionerat pris.

Hemstädning är vanligaste RUT-tjänstenHemstädning

Kanske det RUT-tjänst som de allra flesta förknippar med RUT-avdraget. Hemstädning har snabbt blivit mycket populärt och i Stockholm finns det bland annat mängder av städföretag som erbjuder hemstädning. En del gör det enbart på abonnemang (ex strykfritt.se) medan andra erbjuder engångsstädningar. Genom att välja abonnemangsformen blir det ofta billigare men allt handlar ju om vilket behov man har.

Bartender

En av de tjänster som fått stor uppmärksamhet i media är bartendern. Det har visat sig att enstaka personer har hyrt in en personlig bartender till exempelvis 50-årsfesten. Då detta varit en tjänst och den utförts i hemmet så har möjligheten funnits att dra av detta på RUT-avdraget. Närheten till matlagning har väll uppenbarligen varit för tydlig. Det har knappast varit mängder av personer som anlitat en bartender men just detta har många kritiker nämnt som bevis på att RUT-avdraget slår snett.

Barnvakt

En barnvakt kan hämta och lämna vid skolan, vara i huset för att ha översyn på barnet likväl som vara i en lokal som är ”nära anslutning till hemmet”. Detta är alltså en av de få tjänster så får utföras på annat ställe än precis i hemmet eller på gården. Barnvakt är betydligt vanligare i Stockholm och andra storstäder än på landsbygden.

Se fler förslag på skatteverkets hemsida. Denna sida är även genomtänkt att titta på om man känner sig osäker på vad som gäller. Alternativt ringer man dem på 0771-567 567

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *