Ställning – olika typer av Haki, Layher, +8, Burton, Monzon byggställning

Det kan finnas flera olika skäl till att man önskar köpa eller hyra byggställning. Ett tillfälle när en ställning av detta slag kan komma väl till pass är när man renoverar husfasaden eller reparerar hustaket. I teorin är det givetvis möjligt att använda sig av en helt vanlig steg e vid dessa tillfällen, men om arbetet är tillräckligt betydande kommer det vara väl värt att sätta upp en byggnadsställning intill husväggen.

En bra och stabil byggnadsställning från exempelvis Haki, Layher eller Burton har flera fördelar, den gör att du kan känna dig trygg även på höga höjder, dessutom kan du enkelt förvara alla de redskap, tillbehör och material som behövs för att utföra det arbete du förutsatt dig, i din absoluta närhet uppe på ställningen. Därigenom kan reparations och underhållsarbetet på huset utföras snabbare och en hel fasad kan ses över på mycket kortare tid, jämfört med om en vanlig stege skulle användas vid detta arbete.

Fem saker du bör tänka på när du hyr byggnadsställning

Det finns ett par saker du bör ha övervägt innan du väl bestämmer dig för att hyra ställning.

Kontroll av ställningens kvalitet

Först och främst är ett bokstavligt talat livsviktigt att kontrollera ställningen direkt vid avhämtning eller avlämning, försäkra dig om att alla delar är av god vigör och att inga delar är skadade. Om du upptäcker skador på ställningarna skall du omedelbart kräva att dessa byts ut mot nya delar. Försäkra dig även om att alla kängor och säkerhetsspärrar fungerar tillfredsställande.  Om du anser att byggställning är i allt för dåligt skick avstå då från att hyra!

Montera utifrån manual

När du väl gått igenom alla delar och slagit fast att ställningen är av god standard, är det dags att montera den samma. Vid montering av byggställning är det mycket viktigt att följa manualen till punkt och pricka, en felmonterad ställning är en dödsfälla. Om du blir osäker över någonting alls, se då till att kontakta berör återförsäljare alternativt tillverkaren för vidare information.

Säkerhet

Försäkra dig om att den färdigmonterade ställningen är säkrad, dubbelkolla alla säkerhetsspärrar och be om möjligt en kollega, granne eller annan familjemedlem av kolla så att alla ser bra ut. Ett alternativ till den som känner sig otrygg vad gäller ställningens säkerhet är att istället hyra lift, då står du i regel än säkrare i en manskapskorg.

Underhåll

De flesta byggställningar av idag kräver ytterst lite underhåll. Viktigt är emellertid att alltid se till så att ställningen hålls fri från både is och snö, då dessa underlag innebär en uppenbar halkrisk.

Demontering och transport

Vid demontering bör inte ställningarna kastas direkt på marken, istället sker nedmontering lämpligen genom langning. En person står på uppe på ställningen och skickar ner delar till en person på marken, den nedmonterade byggställningen placeras sedan på lämplig lastpall avsedd för transport.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *