Varför är ekologiskt mygg- och fästingmedel bättre än vanligt?

Ekologiskt myggmedel är till största delen tillverkat av växter och därför är det annorlunda jämfört med de flesta andra insektsmedel. Det som framförallt används mot insekterna är Citriodol. Det är tillverkat av citroneukalyptos och kan brytas ned naturligt i naturen.

Insektsmedlet som innehåller citriodol (en slags olja) är det enda insektsmedel som i huvudsak är framställt av växter, skyddar fullt ut i sex timmar och är tillåtet inom EU. Blandningen skyddar lika bra mot myggor och fästingar som DEET. DEET är ett av de vanligaste ämnena mot mygg och den har fram tills nu ansetts vara det som fungerar bäst också.

Citriodol har bevisats fungera mot till exempel: mygg, fästing, knott, broms, älgfluga, tropiska mygg och älgfluga.

Citriodol är till skillnad mot DEET relativt nytt på marknaden och gjort på växter. DEET är tillverkat av en konstgjord kemikalie. Det är bra på att lösa upp ämnen och passerar lätt genom huden då det för med sig andra material in i kroppen. Det kan också orsaka märken på tyger, gummi och plast, vilket det ekologiska bekämpningsmedlet inte gör. Det ekologiska medlet tas heller inte upp i lika stor mängd av kroppen och därför skadas inte brukaren i samma höga grad.

Citriodol kan användas i all oändlighet eftersom man hela tiden planterar nya eukalyptosplantor. Växterna tas om hand miljövänligt för att det ska fungera i längden. Arbetarna har bra arbetsförhållanden och löner. Tillverkaren vill stödja de närliggande hushållen och affärerna. Den hjälper även skolorna och infrastrukturen att bli bättre.

Sju anledningar till att köpa organiskt myggmedel istället för vanligt:

¤ Det hjälper mot mygg i ett fjärdedels dygn, vilket är lika lång tid som vanliga myggmedel.

¤ Medlet fungerar lika bra som de som innehåller DEET.

¤ DEET absorberas till högre grad av huden.

¤ Det innehåller citroneukalyptos som är naturligt och organiskt.

¤ Det är miljövänligt.

¤ I Sverige och utomlands tipsar man om att använda det till små barn över tre år.

¤ Ger inga fläckar på tyger, plast och gummi.

Är det bättre?

Det är alltid svårt att mäta exakt resultat av myggmedel. Men när aftonbladet testade Sjö & Havs myggmedel gav de dessa produkter fem plus. Så uppenbarligen kan man både vara snäll mot miljön, mot sig själv och myggen. DEET som länge dominerat marknaden kanske är på väg ut. Det skulle i så fall vara rätt väg att gå när miljömedvetenheten ökar i vårat land.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *