Polyuretan (PUR) – PU-plast samt olika PU-material

PUR eller PU-plast är en förkortning för polyuretan plasten även kallad uretanplast. Polyuretan är i likhet med PVC-ämnet och PC-plast, en polymer. Uretanplasten kan anta en mängd olika former, den kan anta mjuka, elastiska och styva egenskaper. PUR-plast används i syntetiskt gummi, skum och olika plastprodukter. Några utmärkande egenskaper för polyuretan är god hållbarhet och värmebeständighet samt goda elektriska egenskaper (förmåga att isolera el).

Polyuretan används även med fördel för att skapa exempelvis vattenavvisande beläggningar på kläder, ett exempel på när PUR används i detta syfte är regnställ från tillverkaren Didriksons. Plastbeläggningarna kan även användas för att skapa andra typer av klädesplagg samt läderimitationer, dessa typer av framställningar går under beteckningen PU-material. Inom industrinäringen används PUR i flera olika material. I likhet med andra polymerer gulnar PUR-plast lätt i direkt solljus, för att motverka detta tillförs vanligtvis färgpigment vid tillverkning av polyuretan.
Härdad PUR-plast är ofarlig men vid förbränning bildas giftiga gaser som betraktas vara mycket hälsovådliga.

Olika produkter och material baserade på PUR/PU-plast

  • Polyuretanskum – Skum baserat på polyuretan uppvisar mycket god isolerande förmåga. Polyuretanskum används ofta för att isolera hus runtom i Europa men ännu inte så vanligt i Sverige.
  • Polyuretanlim – Mycket effektivt vid limning av trä.
  • Polyuretanlack – Kan appliceras på möbler, trägolv och andra träpanel för att skydda, bevara och förbättra utseendet.
  • Polyuretanskiva – Används bland annat i värmeisolerande syfte.
  • Polyuretanförband – Även kallat polyuretanfilm används inom vården som förband för ytliga hudskador.
  • Polyuretanbussningar – en form av glidlager tillverkat i PUR
  • Polyuretanfärg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *